Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Základné informácie

Čo je EOSC?

Európsky cloud pre otvorenú vedu (EOSC) je celoeurópskou iniciatívou na podporu otvorenej vedy a otvorených inovácií.

Predstavuje sieť organizácií a infraštruktúr z rôznych krajín a komunít, ktorá podporuje otvorené vytváranie a šírenie poznatkov a vedeckých dát.

EOSC je víziou federatívneho, globálne prístupného, multidisciplinárneho prostredia, v ktorom výskumní pracovníci, inovátori, podniky a občania môžu navzájom publikovať, vyhľadávať, využívať a opätovne využívať dáta, nástroje, publikácie a ďalšie výstupy na výskumné, inovačné a vzdelávacie účely (Report on the governance and financial schemes for the European Open Science Cloud).

Zámerom EOSC je zoskupovať existujúce infraštruktúry vedeckých dát, ktoré sú teraz fragmentované medzi jednotlivé vedné disciplíny a členské štáty EÚ. Tým sa uľahčí a zefektívni prístup k vedeckým dátam (Realising the European Open Science Cloud).

Informačný leták EOSC  

 

 

Pre oboznámenie sa s Európskym cloudom pre otvorenú vedu si môžete pozrieť informačné video, ktoré pripravil EOSC secretariat v spolupráci s rakúskym partnerom FFG:

EOSC What do you need to know?

 

EOSC Portal pripravil video, ktorým oboznamuje záujemcov so zásadami a princípmi svojho fungovania: 

Discover the EOSC Portal

Do EOSC sa ako členovia môžu pripojiť organizácie sídliace v členských krajinách EÚ, rovnako i krajiny pridružené v rámcovom programe EÚ pre výskum a inováciu. Iné organizácie sa môžu pripojiť ako pozorovatelia. Do pozorovateľského statusu sú podporované organizácie z rozširujúcich sa krajín a s obmedzeným zapojením sa do EOSC.

Každý členský štát a pridružená krajina, ktorá má viac ako jednu organizáciu za člena asociácie EOSC, môže vymenovať jedného člena, ktorý bude pôsobiť ako poverená organizácia reprezentujúca národné záujmy. Za Slovensko je status poverenej organizácie zverený CVTI SR.

 

Asociácia EOSC je riadené prostredníctvom troch hlavných orgánov: Valného zhromaždenia, Predstavenstva a Sekretariátu.

 

Valné zhromaždenie je najvyšším orgánom asociácie EOSC a je zložené z jedného delegáta za člena, ktorý má hlasovacie právomoci a z jedného zástupcu za pozorovateľa bez hlasovacej právomoci. Valné zhromaždenie volí predsedu EOSC asociácie na trojročné obdobie. Opakovane zvolený môže byť v nasledujúcom volebnom období. Predseda riadi zasadnutia Valného zhromaždenia a Predstavenstva. Od roku 2021 je predsedom asociácie EOSC Karel Luyben.

 

Predstavenstvo riadi aktivity EOSC asociácie prostredníctvom implementácie rozhodnutí prijatých Valným zhromaždením. Predstavenstvo je zložené z členov správnej rady, ktorí sú menovaní samostatne z delegátov Valného zhromaždenia. Na čele stojí predseda podporovaný viceprezidentom a pokladníkom. 

 

Sekretariát, riadený generálnym tajomníkom, podporuje a radí predsedovi, Predstavenstvu i Valnému zhromaždeniu a koordinuje implementácie ich rozhodnutí. Generálny sekretár je poverený vedením Sekretariátu, každodenným riadením asociácie EOSC a vykonáva funkciu tajomníka Predstavenstva a Valného zhromaždenia. Aktuálnou generálnou sekretárkou je Ute Gunsenheimer.

 

Pracovnéporadné orgány môže vytvárať asociácia EOSC za účelom riešenia problémov a poradenstva pri plnení poslania EOSC.

Interaktívna mapa poskytuje prehľad a informácie o politikách otvorenej vedy v členských krajinách EÚ, ako i v pridružených krajinách zapojených do programu Horizont Európa. Informácie o jednotlivých krajinách zdôrazňujú vývoj politík otvorenej vedy a národných iniciatív vrátane výskumných infraštruktúr. 

 

AKTUALITY

Ďalšie aktuality

PODUJATIA

Ďalšie podujatia