Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Nový robot pomáha mliekarom v Dánsku

Photo from a Dairy
Nový robot pomáha v mliekarni v Dánsku. Zdroj: https://news.ku.dk

Úplne prvý syrový robot na svete je v pohybe a pomáha dánskej mliekarni s kontrolou kvality jej syrov. Podľa výskumníka z Kodanskej univerzity, ktorý stojí za vynálezom, robot môže mliekarenským spoločnostiam ušetriť čas a peniaze a zároveň prispieť k udržateľnejšej výrobe z dlhodobého hľadiska.

V mliekárni Arla v Taulove v Dánsku sa k pracovníkom mliekarne v zástere pripojil lesklý strieborný kolega s červenými očami – robot, ktorý im pomáha vyrábať lahodné dánske syry Havarti, Danbo a Maribo.

Robot osvetľuje syry blízkym infračerveným svetlom cez dve tenké kovové trubice, ktoré sú vložené priamo do mäkkého tvarohu. Svetlo vyžaruje spätné vlnové dĺžky, ktoré sa potom uložia ako údaje o syre do počítača.

Ako vysvetlil vysvetľuje Klavs Martin Sørensen, docent na Katedre potravinárstva Kodanskej univerzity: „Analýza svetla nám umožňuje zmapovať chemické odtlačky syra – okrem iného vrátane obsahu tuku, bielkovín a uhľohydrátov. Vždy tak môžeme vidieť, či syry spĺňajú normy kvality mliekarne z hľadiska bezpečnosti, textúry a chuti.“

Sørensen vyvinul robota v spolupráci s Arlou, dánskym ministerstvom životného prostredia a dánskou nadáciou pre výskum mlieka a mliečnych výrobkov, aby sa zabezpečila špičková kvalita a chuť syrov.

Ako ďalej dodal Klavs Martin Sørensen: „Robot je jedinečný, pretože monitoruje každý syr vo veľmi skorom štádiu procesu. V priebehu niekoľkých sekúnd môže oznámiť mliekarni, ak niečo nie je v poriadku, a ako by mala napríklad mliekareň upraviť receptúru syra, aby bol opäť dokonalý. Nikdy predtým sme to nemohli sledovať. Robot je teda prvý svojho druhu a predstavuje úplne nový spôsob práce s digitálnou výrobou potravín.“

Prerušenie zlyhania, kým nebude neskoro

Doteraz sa kontrola kvality pri výrobe syra zakladala na individuálnych vzorkách odobratých z celej šarže syrov, spolu s jemnými nosmi mliekární a ich citom, aká by mala byť konzistencia syra.

Syrový robot umožní mliekarňam priebežne získavať informácie o stave a kvalite svojich syrov, čo im môže ušetriť čas aj peniaze.

Ako ďalej vysvetlil Martin Sørensen: „Mliekarne sú z robota nadšené, pretože im poskytuje partnera, ktorý im môže pomôcť odstraňovať chyby v zárodku, a nie na konci procesu, ako je tomu teraz. Sú tiež spokojní s množstvom údajov, ktoré robot zhromaždí. To všetko sa dá využiť na zlepšenie výroby syra. Robot nikdy nenahradí pracovníkov v mliekarňach, ale bude pre nich nepostrádateľným nástrojom.“

Bude vyrábať „zelené“ syry

Okrem toho, že robot môže pomôcť zabezpečiť kvalitu syra, môže byť použitý aj na skúmanie rôznych udržateľných výrobných metód.

Ako uviedol na záver Klavs Martin Sørensen: „Čoskoro začneme testovať, či sa dá použiť menej vody, alebo či je možné recyklovať časť vody z predchádzajúcich syrov pri výrobe. Tu nám robot môže pomôcť určiť, koľko vody môžeme ušetriť bez toho, aby to ohrozilo kvalitu a chuť.“

Ďalej dodal, že v zásade by sa robot dal nasadiť aj na testovanie iných potravín vrátane mäsa, ovocia či chleba.

Robot bol zatiaľ testovaný iba tri mesiace. Klavs Martin Sørensen však stavil na to, že bude pripravený na spustenie v niekoľkých mliekarňach približne o rok, pričom poznamenáva, že dopyt od zainteresovaných spoločností sa už objavil.

Photo of Klavs Martin Sørensen with the dairy robot
Klavs Martin Sørensen s robotom. Zdroj: https://news.ku.dk

Zdroj: https://news.ku.dk; https://food.ku.dk, zverejnené: 24. 2. 2022, autor: rpa