Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Rekordná odozva na výzvu LIFE 2024 na predkladanie projektových návrhov

Vyhodnotenie výzvy v rámci programu LIFE 2024. Zdroj: https://cinea.ec.europa.eu/

 

V reakcii na výzvy na predkladanie projektových návrhov v rámci programu LIFE 2024 na projekty v oblasti prírody, životného prostredia, klímy a čistej energie bolo prijatých rekordných 895 žiadostí požadujúcich celkovo viac ako 2,7 miliardy EUR z financovania EÚ.

Program LIFE oznámil, že bolo podaných 895 žiadostí v rámci 4 podprogramov: príroda a biodiverzita; obehové hospodárstvo a kvalita života; zmierňovanie zmeny klímy a prispôsobenie sa jej; a čistý energetický prechod.

Počet žiadostí sa v porovnaní s rokom 2023 zvýšil o 37 %, pričom objem požadovaného financovania EÚ – viac ako 2,7 miliardy EUR – sa znížil približne o 10 %. Celkovo bola EÚ požiadaná, aby financovala približne dve tretiny celkových nákladov, pričom zvyšok pochádzal od národných, regionálnych a miestnych vlád, verejno-súkromných partnerstiev, podnikov a organizácií občianskej spoločnosti.

 

  • Príroda a biodiverzita. 137 podaní: celková hodnota 928 miliónov EUR / príspevok EÚ 610 miliónov EUR (66 %).
  • Cirkulárna ekonomika a kvalita života. 265 podaní: celková hodnota 1,5 miliardy EUR / príspevok EÚ 725 miliónov EUR (48 %).
  • Zmierňovanie a prispôsobovanie sa klimatickým zmenám.183 podaní: celková hodnota 1,1 miliardy EUR / príspevok EÚ 628 miliónov EUR (57 %).
  • Prechod k čistej energii. 310 podaní: celková hodnota 543 miliónov EUR / príspevok EÚ 475 miliónov EUR (87 %).

 

Cieľom projektov LIFE je:

 

  • Chrániť prírodu Európy zastavením a zvrátením poklesu biodiverzity.
  • Posilniť obehové hospodárstvo pomocou inovatívnych technológií a riešení.
  • Chrániť, obnovovať a zlepšovať životné prostredie, aby sa v konečnom dôsledku zlepšila kvalita života občanov.
  • Znížiť emisie skleníkových plynov, zvýšiť odolnosť voči klimatickým zmenám a zvýšiť povedomie o zmierňovaní klimatických zmien.
  • Podporiť prechod na čistú energiu prostredníctvom energeticky účinných a obnoviteľných energetických riešení.

 

Projekty LIFE môže predložiť akákoľvek organizácia alebo konzorcium, od podnikov cez univerzity až po miestne orgány – a môžu sa týkať jedného členského štátu EÚ alebo viacerých krajín. Musia byť v súlade s európskymi politikami v oblasti prírody, klímy, životného prostredia a energetiky vrátane Európskej zelenej dohody, Európskej stratégie pre biodiverzitu do roku 2030, Akčného plánu obehového hospodárstva, Rámcovej smernice o vode a Prechodu na čistú energiu.

Projekty, ktoré demonštrujú praktické, nákladovo efektívne a inovatívne riešenia niektorých z našich najnaliehavejších výziev, budú s väčšou pravdepodobnosťou vybrané na financovanie EÚ. Každý návrh prejde nezávislým hodnotením a CINEA (agentúra riadiaca program), ktorá oznámi žiadateľom výsledky na jar 2025. Úspešné projekty uzatvoria grantové dohody počas leta 2025, pričom nové projekty sa začnú neskôr v sezóne.

 

O programe LIFE

Program LIFE je teraz vo svojom 32. roku nástrojom EÚ na financovanie opatrení v oblasti životného prostredia a klímy. Od roku 1992 prináša zelené myšlienky do programu LIFE a doteraz spolufinancoval viac ako 6 500 projektov v celej EÚ a v krajinách mimo EÚ.

Európska komisia zvýšila financovanie programu LIFE na obdobie rokov 2021 – 2027 takmer o 60 %, pričom teraz predstavuje viac ako 5,43 miliardy EUR prostredníctvom 4 podprogramov: príroda a biodiverzita; životné prostredie a efektívnosť zdrojov; zmierňovanie zmeny klímy a prispôsobenie sa jej; a prechod na čistú energiu.

Program LIFE riadi CINEA, Európska výkonná agentúra pre klimatickú infraštruktúru a životné prostredie.

 

 

Viac informácií:

Record response to the LIFE 2024 call for proposals

 

Zdroj: https://cinea.ec.europa.eu/, zverejnené: 15.10.2024; autor: rup