Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Predbežná pozícia Slovenskej republiky k 10. rámcovému programu EÚ pre výskum a inovácie

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR zverejnilo svoje predbežné stanovisko k 10. RP.

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR zverejnilo svoje predbežné stanovisko k 10. RP. V príspevku zdôrazňuje význam 10. RP pri posilňovaní konkurencieschopnosti EÚ a riešení globálnych výziev. Príspevok zdôrazňuje nevyhnutnosť investícií do vysokokvalitného výskumu na vybudovanie znalostnej ekonomiky. Preto by sa mal proces „slepého hodnotenia“ (blind evaluation) posilniť, aby sa zvýšila dôvera a transparentnosť a aby sa predišlo rôznym predsudkom pri zapracovaní novej politiky hodnotenia.

Slovensko podporuje pokračovanie súčasnej štruktúry programu podľa pilierov a klastrov. Krajina presadzuje vyvážený prístup zahŕňajúci prístup zhora nadol aj prístup zdola nahor v rámci 10. rámcového programu so zameraním na akademickú a priemyselnú spoluprácu a zabezpečenie toho, aby program zostal v súlade s Európskym výskumným priestorom (ERA).

Dokument vyzýva na zjednodušenie komplexnej štruktúry RP, na zlepšenie cezhraničnej spolupráce a na zvýšenie financovania inovácií a start-upov. Slovensko zdôrazňuje dôležitosť udržania talentov, podpory kariéry vo výskume a zabezpečenia etických výskumných praktík. Pozícia tiež zdôrazňuje význam dôvery spoločnosti vo vedu a potrebu silnej komunikačnej stratégie.

Slovensko považuje Widening opatrenia za krok správnym smerom k zmenšeniu pretrvávajúcej inovačnej priepasti medzi členskými štátmi. Opatrenia na Widening by mali byť primárne zamerané na podporu excelentnosti výskumu prostredníctvom cielenej pomoci vysokokvalitným výskumníkom z menej skúsených členských štátov. Widening sa musí začleniť do všetkých pilierov odrážajúcich štruktúru budúceho rámcového programu, uvádza sa v dokumente a jeho opatrenia by sa mali zvýšiť aj finančne, aby umožnili nováčikom a menej skúseným žiadateľom aktívnejšiu úlohu, uvádza sa v dokumente.

Nakoniec Slovensko navrhuje posilniť rodovú rovnosť vo výskume a zlepšiť vplyv RP na spoločnosť, riešiť sociálne determinanty zdravia a uprednostňovať integritu otvorenej vedy a výskumu.

Viac informácií:

Slovak Preliminary Position (Oct 2024)