Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Komisia schválila štátnu pomoc vo výške 5-miliárd EUR pre nový nemecký závod na výrobu polovodičov

Štátna pomoc pre nový nemecký závod na výrobu polovodičov. Zdroj: EC

 

Európska komisia schválila nemeckú federálnu vládu štátnu pomoc v hodnote 5-miliárd EUR zameranú na zriadenie nového závodu na výrobu polovodičov.

Iniciatíva zahŕňa vybudovanie závodu na výrobu mikročipov v Drážďanoch, ktorý by mal Európe pomôcť zabezpečiť dodávky polovodičov.

Projekt predloží European Semiconductor Manufacturing Company (ďalej len „ESMC“), spoločný podnik medzi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (ďalej len „TSMC“), Bosch, Infineon a NXP.

„Toto nemecké opatrenie v hodnote 5-miliárd EUR posilní výrobnú kapacitu polovodičov v Európe, pomôže nám uskutočniť náš ekologický a digitálny prechod a vytvorí príležitosti pre vysokokvalifikované zamestnanie,“ uviedla Margrethe Vestagerová, výkonná viceprezidentka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže.

„Model otvorenej zlievárne zabezpečí široký prístup k energeticky efektívnym čipom, a to aj pre menšie spoločnosti a start-upy, pričom obmedzí akékoľvek potenciálne narušenie hospodárskej súťaže,“ dodala Vestagerová.

 

„Podpora pre Európu“

Očakáva sa, že výroba začne v továrni v roku 2027 so zameraním na čipy pre automobilový priemysel. Ako prvý závod TSMC v Európe sa očakáva vytvorenie 2 000 pracovných miest.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa zúčastnili, keď TSMC prelomila pôdu pri príležitosti začiatku výstavby na mieste.

“Najväčší svetový výrobca čipov prichádza na náš kontinent a spája svoje sily s tromi európskymi šampiónmi,” uviedla von der Leyenová a označila to za “podporu Európy ako globálnej inovačnej veľmoci.”

“Sme nadšení, že taký dôležitý hráč na globálnej polovodičovej scéne tu s nami otvára výrobu,” dodal Scholz.

TSMC uviedla, že jej cieľom je uspokojiť dopyt po polovodičoch európskeho automobilového a priemyselného sektora, uviedol generálny riaditeľ CC Wei.

 

 

Viac informácií:

Commission approves €5 billion German State aid measure to support ESMC in setting up a new semiconductor manufacturing facility

 

Zdroj: EC; https://sciencebusiness.net; https://www.dw.com, zverejnené: 21.8.2024; autor: rup