Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

UK je opäť jedinou slovenskou univerzitou v Šanghajskom rebríčku

Univerzita Komenského v Bratislave. Zdroj: https://uniba.sk

 

Vyšiel prestížny rebríček univerzít ARWU, známy tiež ako Šanghajský rebríček.

🚀Prvej dvadsiatke tradične dominujú americké univerzity, na počet umiestnených inštitúcií v prvej tisícke vedie Čína.

Rebríček hodnotenia kvality univerzít, ktorý je považovaný za jeden z troch najprestížnejších, zverejnil edíciu na tento rok. Jedinou slovenskou univerzitou v ňom je opakovane Univerzita Komenského v Bratislave (UK), ktorá si udržala minuloročné umiestnenie a patrí jej 901. – 1000. pozícia.

Prestížny rebríček ARWU (Academic Ranking of World Universities), známy tiež ako Šanghajský rebríček, hodnotil viac ako 2500 vzdelávacích inštitúcií, z ktorých vytvoril zoznam 1000 najlepších univerzít na svete. ARWU patrí medzi „veľkú trojku“ rebríčkov spolu s QS World University Rankings a THE (Times Higher Education). V hlavnom rebríčku má však stále naša krajina len jednu univerzitu.

Najlepšou na svete je opäť Harvardova univerzita. Z Česka sa v Šanghajskom rebríčku aktuálne nachádza šesť univerzít, z ktorých sa najlepšie umiestnila Karlova univerzita na 301. – 400. pozícii.

Šanghajský rebríček sa orientuje predovšetkým na hodnotenie vedy a výskumu prostredníctvom šiestich ukazovateľov:

– počet absolventov s Nobelovou cenou alebo Fieldsovou medailou (10 %),

– počet výskumníkov s Nobelovou cenou alebo Fieldsovou medailou (20 %),

– počet výskumníkov so statusom vysokocitovaného výskumníka (20 %),

– počet publikácií v časopisoch Nature a Science (20 %),

– počet publikácií indexovaných v Science Citation Index-expanded (SCIE) a Social Science Citation Index (SSCI) (20 %),

– akademický výkon per capita (10 %).

 

Univerzita Komenského sa ako jediná slovenská univerzita umiestňuje aj vo všetkých významných rebríčkoch hodnotenia. V rebríčku QS World University Ranking 2025 dosiahla 661. – 670. priečku. V rebríčku Round University Ranking 2024 jej patrí 514. miesto. UK patrí 716. miesto v rebríčku CWUR (Center for World University Rankings), čím sa zaradila medzi 3,5 % najlepších škôl na svete. Rebríček ARWU (Šanghajský rebríček) jej pridelil 901. – 1000. miesto. V prestížnom rebríčku Best Global Universities jej patrí 718. miesto, vo fyzike je vňom na 277. mieste. Rebríček SCImago ju uvádza na 1176. mieste. V rebríčku NTU Ranking (National Taiwan University Rankings) sa nachádza na 851. – 900. mieste, v predmete fyzika jej patrí 351. – 400. miesto vo svete. V rebríčku The Three University Missions MosIUR je na 286. mieste, THE Impact Rankings ju zaraďuje na 601. – 800. miesto. Rebríček THE WUR radí UK na 1001. – 1200. miesto. World University Ranking RankPro ju v rámci Európy umiestnil na 147. miesto. V rebríčku Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) vo fyzike UK patrí 301. – 400. miesto a v klinickej medicíne a psychológii je na 401. – 500. mieste.

Viac informácií:

ShanghaiRanking’s Academic Ranking of World Universities 2024 Press Release

Šanghajský žebříček univerzit ARWU: Česká stagnace, chybí nám nobelisté a vysoce citovaní vědci

 

Zdroj: https://uniba.sk; https://www.shanghairanking.com, zverejnené: 19.8.2024; autor: rup