Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Švédsko zverejnilo dokument o 10. rámcovom programe

Švédsky dokument o 10. rámcovom programe. Zdroj: https://www.government.se

 

Švédsko má podľa nového vládneho dokumentu o budúcnosti rámcového programu EÚ pre výskum a inovácie za cieľ zvýšiť svoju účasť v 10. rámcovom programe.

V dokumente tiež vyzýva EÚ, aby vyčlenila „silný“ rozpočet pre Európsku radu pre výskum (ERC) a akcie Marie Skłodowskej-Curie (MSCA).

Súčasnú štruktúru programu chce zachovať aj švédska vláda. „Štruktúra podľa pilierov vo svojej súčasnej podobe by sa mala zachovať, aby sa zabezpečila kontinuita a predvídateľnosť, čo umožní účastníkom zamerať sa na riešenie globálnych výziev a podporu konkurencieschopnosti Európy bez toho, aby sa museli prispôsobovať novej štruktúre, čo môže viesť k premárneným príležitostiam a zmene podmienok účasti, “ uvádza sa v dokumente.

Európska spolupráca v oblasti výskumu a inovácií prispieva k udržaniu a posilňovaniu hodnoty pre slobodné, otvorené a na hodnotách založené trhové hospodárstvo. V dnešnej geopoliticky náročnej situácii je dôležité, aby dlhodobá konkurencieschopnosť a otvorenosť EÚ boli jadrom otvorenia strategickej autonómie. Európska spolupráca v oblasti výskumu a inovácií má veľký význam pre švédske univerzity, priemysel, inštitúty, subjekty verejného sektora a iné zainteresované strany. Cieľom tohto dokumentu je predstaviť kľúčové princípy, o ktorých sa Švédsko domnieva, že je potrebné ich chrániť alebo zlepšovať vývoj ďalšieho rámcového programu pre výskum a inovácie, ktorý bude slúžiť rozvoju, konkurencieschopnosti a prosperite celej Európy.

Švédsko má za cieľ zvýšiť svoju účasť v rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie. Očakáva sa, že národné investície realizované v synergii s rámcovým programom EÚ budú mať veľký vplyv z hľadiska excelentného výskumu a inovácií na vnútroštátnej úrovni, ako aj na úrovni EÚ. Zvyšuje to pozitívne synergické efekty, hlavné kritérium hodnotenia projektov v rámcovom programe EÚ by mala byť excelentnosť. Rámcový program by mal financovať aj základný výskum, ako aj výskum zameraný na výzvy ako aj inovácie, mal by mať štruktúru, ktorá je predvídateľná a stabilná v čase, a umožniť spoluprácu cez národné a disciplinárne hranice, ako je využívanie výskumných infraštruktúr. Mali by tam byť mechanizmy na preukázanie, že rámcový program a jeho investície účinne smerujú k vede k vyššej kvalite a že výskum a inovácie sú čoraz viac znovu použiteľné a prospešné pre výskumníkov, podniky a spoločnosť, čo zahŕňa snahu o efektívnu rovnováhu medzi výskumom a inováciami.

 

 

Viac informácií:

Swedish Position Paper on the next EU Research and Innovation Framework Programme, FP10

 

Zdroj: https://sciencebusiness.net; https://www.government.se, zverejnené: 15.8.2024; autor: rup