Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

S nadšením prenášame vedu do praxe

Lenka Staviany, vedúca výskumu, transferu a spolupráce v Stredočeskom inovačnom centre. Zdroj: https://vedavyzkum.cz

 

Transfer technológií Stredočeského inovačného centra (SIC) prináša do praxe neustále nové možnosti, silné poznatky a výskum. Ako konkrétne urýchľuje cestu výskumných organizácií na trh? Akú odozvu má biznis speed dating medzi vedcami? Ako zaistiť, aby patenty neskončili v koši?  Vysvetľuje vedúca transferového tímu Lenka Staviany.

 

Vo vedení Stredočeského inovačného centra (SIC) ste dva roky, ako sa za ten čas vyvinula vaša agenda?

Jednak sa zvýšil počet ľudí, ktorých mám vo svojom tíme, momentálne mám štyroch veľmi šikovných a aktívnych kolegov, ktorým práca v SIC dáva zmysel. Ale hlavne sme spustili veľa nových programov, takže agenda sa neustále mení. Tím, že sme inovačná agentúra, je pre nás každý deň iný, za čo som veľmi rada. Nie každá firma si môže dovoliť neustále skúšať nové postupy, no v našom prípade je to obrovská výhoda.

 

O aké nové programy pre výskumné inštitúcie sa jedná?

Napríklad program Transferové poukážky, čo je finančná podpora až do výšky 500 000 CZK. Zameriava sa na slabé miesta v procese transferu technológií, kde transfer najčastejšie zlyhá alebo sa nachádza v slepých uličkách. Transferové poukážky je možné využiť napríklad v situácii, keď má vedec osvedčenú technológiu, ale aby sa mohol spojiť s firmou a vzbudiť v nej záujem, potrebuje materiálny výsledok, napríklad na vytvorenie prototypu svojho produktu. Na ten ale často nemá peniaze. Pre takéto prípady existujú transferové poukážky, ktoré pomôžu preklenúť toto „údolie smrti“. Na tento program uvoľníme dva milióny korún ročne, vďaka čomu podporíme štyri až päť projektov v závislosti od ich finančnej náročnosti. Projekt beží od minulého roku, dnes už ale máme prvé posunuté projekty. Ruka v ruke s vouchermi ponúkame aj podporné poradenské programy, ktoré nám pomáhajú identifikovať rizikové miesta a následne navrhnúť možné riešenia.

 

O aké projekty ide?

Príkladom je krásny projekt Karla Hányho s FBMI ČVUT, v rámci ktorého sme podporili výrobu 25 prototypov detektorov pre nevidiacich, ktoré slúžia ako skvelý doplnok k bielej palici pre nevidiacich. S pánom Hánym spolupracujeme od roku 2021. Najprv sme mu pomohli overiť, či bude jeho detektor dostupný na trhu a následne sme ho chceli spojiť s firmou, ktorá by detektory mohla vyrábať. Ale žiadna firma to nechcela urobiť, keď to bolo dostupné len na papieri. A pretože už nejaký čas uvažujeme o spustení Transferových voucherov, tento príbeh nás presvedčil, že to má zmysel. Uvedený program je v Česku skutočne unikátny, pretože je zameraný výlučne na vedecké organizácie a pokrýva náklady na transfer a komercializáciu.

Ďalším novým programom je Validácia komerčného potenciálu, ktorý smeruje k úplnému začiatku celého procesu, keď vedec príde so svojím nápadom. Pomôžeme mu overiť, či má jeho technológia záujem o trh a následne mu pomôžeme vypracovať biznis plán. Dnes je často nutnou súčasťou grantov patent ako jeden z výstupov,  ale málokedy dochádza ku komercializácii. Preto je dôležité na začiatku urobiť validáciu, ktorá znižuje riziko, že skvelé nápady skončia v zásuvke. Sme tiež schopní skontrolovať trh a nájsť potenciálneho partnera, ktorý bude spolupracovať s výskumníkmi a uvedie produkt do života.

 

Kto financuje spomínané Transferové vouchery?

SIC je vo všeobecnosti financovaná z dvoch zdrojov. Primárnym zdrojom je Stredočeský kraj. Jeho podpora dosahuje približne 60 % a pokrýva najmä prevádzkové náklady, kancelárske a personálne náklady, ale aj projekt Transferových poukážok. Zvyšných zhruba 40 % máme z projektov, ktoré sme si dokázali získať sami, či už z MŠMt alebo z EÚ.

 

Nové programy vychádzajú z potrieb vedcov

Váš tím sa venuje výskumným organizáciám a ich marketingu v komerčnej sfére. Akú veľkú časť portfólia SIC tvoríte?

V SIC má niekoľko tímov, ktoré zastrešujú tri základné piliere nášho záujmu. Je to rovnocenné s regionálnou inovačnou stratégiou, ako aj s podporou firiem – aj startupov, malých a stredných podnikov a podporou výskumných organizácií. Medzi našimi klientmi, väčšinou firiem, však v porovnaní s inými inovačnými centrami máme vďaka špecifikám Stredočeského kraja veľký podiel výskumných organizácií, na ktoré sa môj tím snaží maximálne zamerať. Máme služby pre riaditeľov výskumných organizácií a vedcov, poskytujeme vzdelávacie workshopy, ponúkame konzultačnú podporu pre zamestnancov transferových pracovísk jednotlivých výskumných ústavov. Snažíme sa to podporovať, aby výsledky neskončili v laboratóriu a dostali sa k ľuďom.

 

Je v Stredočeskom kraji nejaká inštitúcia, kam sa vám dosiaľ nepodarilo preniknúť?

Povedala by som, že sme v komunikácii so všetkými výskumnými ústavmi v kraji. Problém môže byť skôr v tom, že nie každá služba sa hodí pre každú výskumnú inštitúciu. A preto sa snažíme neustále mapovať ich potreby a zlepšovať naše služby.

 

Existuje program, ktorý vznikol vyložene na základe dopytu vedcov?

Dovolím si tvrdiť, že v podstate väčšina našich programov vznikla na základe dopytu. Napríklad cesta k Transferovým voucherom viedla cez Kreativní vouchery, ktorými sme sa snažili prepojiť výskumníkov s kreatívcami. To sa však ukázalo ako veľmi neefektívne riešenie, ktoré sme povýšili na Transferové poukážky, kde môžu výskumníci využiť financie na cielené portfólio vecí.

Naopak, program Validácia komerčného potenciálu sa zrodil zo silnej túžby vyplniť medzeru, ktorú sme predtým v SIC poznali. Lebo vyvíjať niečo, čo už na trhu je alebo to trh vôbec chce, je to strata času a peňazí. Preto chceme byť hneď na začiatku celého procesu.

 

Prepájanie je v našej DNA

Čo sa vám ešte v poslednej dobe podarilo?

Podarilo sa nám preniknúť do siete European Business & Innovation Center Network (EBN), ktorá je veľmi prestížna. Získaním certifikácie predchádzal polročný audit, sme iba štvrté inovačné centrum u nás, ktoré túto certifikáciu získalo. Byť súčasťou komunity, ktorá aktívne spolupracuje s viac ako 100 špičkovými organizáciami a stovkami odborníkov z celej Európy, je prínosom najmä pre našich klientov, pretože dokážeme oveľa lepšie networkovať na medzinárodnej úrovni.

Nedávno sa nám podarilo získať program Merit v rámci Horizontu Európa, vďaka ktorému dokážeme na dva a pol roka hradiť pobyt 30 zahraničných vedcov vo výskumných inštitúciách v Stredočeskom kraji s vyslaním vo firmamách. Už máme osem vedcov, ďalších 10 by malo prísť do konca roku, ďalší v budúcom roku. Program je otvorený pre každého, bez ohľadu na vek a postavenie v rámci akademického kariérneho rebríčka, môže to byť vedkyňa s rodinou, ktorej pokryjú i náklady na starostlivosť o deti alebo to môžu byť tzv. expati – Česi, ktorí dlhodobo pracujú v zahraničí a chcú sa vrátiť. Inšpiráciou pre tento projekt boli samotné výskumné inštitúcie, ktoré často tvrdili, že nemajú dostatok zahraničných vedcov a odborníkov, pretože im nevedia ponúknuť dostatočne konkurenčné podmienky. Som veľmi rada, že sa mojej kolegyni podarilo projekt dokončiť a zrealizovať.

 

Vytvorili ste aj tzv. inovačnú komunitu, k čomu slúži?

Prepájanie jednotlivých aktérov máme v DNA – tým intenzívne spolupracujeme s firmami, výskumníkmi, ale aj zástupcami samospráv, prirodzene vytvárame prostredie, kde možno jednotlivých aktérov podnietiť k zdieľaniu ich skúseností a potrieb. Inovačná komunita je otvorený, inšpiratívny priestor na diskusiu, kde možno vytvárať nápady, stratégie a partnerstvá. Ponúkame príležitosť na toto stretnutie a podporu pri nastavovaní ďalších krokov.

 

Na princípe prepájania ľudí funguje aj váš formát speed datingu?

Speed ​​dating je obrovská príležitosť, či už pre firmy alebo výskumníkov, ako získať nové kontakty vo veľmi krátkom čase. Častokrát majú vedci nejakú inováciu alebo technológiu, no nevedia, aké firmy sú v kraji a s čím by im mohli pomôcť. Rovnako firmy nemajú kapacity na to, aby sledovali dianie u nás v oblasti výskumu. Speed ​​dating, kde sa účastníci navzájom predstavia do dvoch minút, ponúka efektívny spôsob, ako získať kontakty a nadviazať kontakt s ľuďmi. Ak má o vás ten druhý záujem, máte pohodlný priestor na to, aby ste sa s ním stretli pri káve a dlhšieho rozhovoru. Je to skvelá alternatíva ku konferenciám, kde firmy platia veľké peniaze a čakajú, kým k nim niekto príde. Obe strany si však neuvedomujú, že by boli pre seba užitočné. My podporujeme aj pri príprave vzájomných článkov. Dnes už máme obchodnú spoluprácu, za ktorou stojí speed dating a keďže tieto akcie majú veľký ohlas, chceme ich rozvíjať aj v budúcnosti. Doteraz sme facilitovali speed dating zameraný na telemedicínu, inovácie v poľnohospodárstve, molekulárnu biológiu a vodíkové technológie, teraz témy ladíme na jeseň.

 

Prinášame pohľad na podnikanie

Ako veľmi sa zmenilo vnímanie transferu technológií v Stredočeskom kraji za obdobie fungovania SIC?

SIC funguje už deväť rokov, začali sme sa naplno venovať transferu technológií a výskumných organizácií cca pred piatimi rokmi. Začali sme mapovať výskumné organizácie v regióne, zisťovali sme, koľko ich je, akú majú štruktúru, na čom pracujú, v čom vynikajú, kde majú problémy. Vďaka týmto informáciám sme zistili, kde by sme mohli SIC reálne pomôcť. Dnes si myslím, že sa už dostatočne poznáme, výskumné organizácie vedia, čo robíme a čím ich môžeme osloviť. Myslím si, že sme v tej dobe prešli veľký kus cesty a verím, že dnes sme dostatočne silným partnerom, na ktorého sa vedci môžu spoľahnúť.

 

Kde vidíte úlohu svojho tímu v budúcnosti?

Našou úlohou bude určite aj naďalej prepichovanie bublín, poskytovanie odborníkov, konzultácií a podpory výskumných organizácií. Na tom je založená väčšina našich programov. Povedala by som, že našou najväčšou devízou je prinášať pohľad biznisu, ktorý výskumníkom logicky chýba. Dnes ale tiež občas dopĺňame úlohu transferových kancelárií, keďže agenda transferu technológií je v našich podmienkach ešte pomerne nezakorenená. To ale nie je udržateľný model, keď je na jednej strane množstvo našich zamestnancov a na druhej strane výskumné organizácie a vedci. Preto by každá výskumná inštitúcia mala mať kontaktnú osobu, ktorá odpovedá na otázky o transfere technológií a pokračuje v jasnej stratégii. V budúcnosti by sme mali fungovať naozaj iba ako podpora a s pracovníkmi transferových kancelárií konzultovať či im pomáhať doplňujúcim spôsobom. Určite nechceme nikomu konkurovať, chceme byť v synergii. Z projektov, ktoré podporujeme, nemáme žiaden zisk, len sa úprimne snažíme pomôcť, aby sa poznatky preniesli do praxe a dostali sa k ľuďom. A robíme to s nadšením.

 

Lenka Staviany s tímom výskumu, transferu a spolupráce SIC. Zdroj: https://vedavyzkum.cz

 

Lenka Staviany sa inováciám venuje už takmer desať rokov. Študovala na Ostravskej univerzite, kde sa už zaujímala o problém transferu vedeckých poznatkov do praxe. Usilovne pracovala v malej firme aj v nadnárodnej korporácii, aby sa presadila v Stredočeskom inovačnom centre, kde pôsobila päť rokov a druhé funkčné obdobie viedla oddelenie výskumu, transferu a spolupráce. Je bývalou profesionálnou tenistkou a úspešnou medzinárodnou tenisovou rozhodkyňou.

 

Zdroj: https://vedavyzkum.cz, zverejnené: 14.8.2024; autor: rup