Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

NCBR vyhlásilo ďalšiu výzvu na predkladanie návrhov v rámci RRF venovanú obehovej ekonomike

Poľské národné centrum pre výskum a vývoj (NCBR) vyhlásilo výzvu venovanú obehovej ekonomike. Zdroj: NCBR

 

Poľské národné centrum pre výskum a vývoj (NCBR) vyhlásilo ďalšiu výzvu na predkladanie návrhov v rámci Národného plánu obnovy a odolnosti venovanú obehovej ekonomike. Subjekt zodpovedný za investíciu je poľské ministerstvo rozvoja a technológie.

Výzva je odpoveďou na výzvu implementácie princípov obehového hospodárstva, najmä vývoja technológií na využitie odpadu ako druhotnej suroviny na vytvorenie efektívnejšej ekonomiky. Výsledky projektu by mali prospieť prírodnému prostrediu obmedzením znečistenia a celej spoločnosti.

Každý spolufinancovaný projekt musí zahŕňať vývoj aspoň jednej inovatívnej technológie v minimálnom národnom meradle a výsledky projektu musia byť implementované na trhu, napríklad aktivity ako zvýšenie množstva opätovne využiteľných surovín, zníženie množstva primárnych surovín používaných vo výrobných procesoch alebo zníženie množstva odpadu ukladaného na skládky.

Výzva je adresovaná veľkým podnikom jednotlivo alebo v konzorciách, ktoré tvoria aspoň jeden veľký podnik a aspoň jedna výskumná organizácia. Konzorcium môže byť zložené maximálne z troch subjektov, pričom podnik musí byť vedúcim konzorcia, zatiaľ čo MSP sa môžu zúčastniť ako členovia konzorcia.

Financovanie je možné získať na výskumné a vývojové (R&D) práce na technológiách, ktoré prispievajú k vytvoreniu trhu pre druhotné suroviny; predimplementačné a implementačné práce zamerané na uvedenie riešení vyvinutých v rámci projektu na trh a nákup infraštruktúry výskumu a vývoja na vývoj technológií prispievajúcich k vytvoreniu trhu s druhotnými surovinami. Implementáciu výsledkov výskumno-vývojovej práce je možné financovať v rámci samotného projektu alebo z prostriedkov spoločnosti.

Výzva sa realizuje ako súčasť Národného plánu obnovy a odolnosti (RRF) v rámci reformy: A2.2. Vytváranie podmienok pre prechod na model obehového hospodárstva; Investícia: A2.2.1. Investície do implementácie environmentálnych technológií a inovácií vrátane tých, ktoré súvisia s obehovým hospodárstvom.

Minimálna výška financovania projektu je 2,3 milióna EUR (10 miliónov PLN) a maximálna 16 miliónov EUR (69,2 milióna PLN). Výzva na predkladanie návrhov bude otvorená od 8. augusta do 31. októbra 2024.

 

Pre viac informácií navštívte webovú stránku NCBR.

 

Zdroj: https://sciencebusiness.net; NCBR, zverejnené: 13.8.2024; autor: rup