Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Inovačná výkonnosť slovenských regiónov

Krajské inovačné skóre Slovenska (KISS). Zdroj: VAIA

 

📊 Po vzore Európskeho inovačného rebríčka (EIS) vám VAIA prináša Krajské inovačné skóre Slovenska (KISS) v ktorom sa detailne pozreli na inovačnú výkonnosť našich regiónov.

🏕 Rebríček na úrovni krajov dotvára celkový obraz inovačnej výkonnosti Slovenska a poskytuje prehľad o situácii v regiónoch, kde sa Výskumná a inovačná autorita (VAIA) zameriava na zvyšovanie konkurencieschopnosti a zlepšovanie kvality života prostredníctvom podpory výskumu, vývoja a inovácií. 🚀

 

KĽÚČOVÉ ZISTENIA

 

🥇 Z analýzy dát v rokoch 2021 a 2022 vyplýva, že Bratislavský kraj je s výrazným predstihom najinovatívnejším krajom na Slovensku, čo je pozícia typická pre hlavné mestá aj v iných európskych krajinách.

🏅 Najväčšiu medziročnú zmenu však zaznamenal Banskobystrický kraj, ktorý je skokanom roka, a to najmä vďaka špičkovým vedeckým publikáciám, IKT zamestnancom a výraznému zlepšeniu v emisiách v priemysle. Kraju sa tak podarilo poskočiť zo 7. miesta v roku 2021 na 3. miesto v roku 2022.

💸 📈 Zmapované regionálne rozdiely v kľúčových oblastiach výskumu, vývoja a inovácii poskytujú dôležité informácie pre tvorcov politík nielen na národnej úrovni, ale najmä na úrovni VÚC s možnosťou nastavovať opatrenia cielene na konkrétne regionálne výzvy.

 

V spolupráci so Štatistický úrad SR a Národná banka Slovenska bude VAIA Krajské inovačné skóre pravidelne aktualizovať, aby vám priniesla aktuálne informácie o inovačnej výkonnosti Slovenska. 🤝💼

 

 

Viac informácií:

Zdroj: https://vaia.gov.sk, zverejnené: 12.8.2024; autor: rup