Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Webinár projektu FAIR-EASE: Odhalenie potenciálu RO-Crate pre FAIR výskumné dáta


Začiatok: 29. 08. 2024 11:00

Koniec: 29. 08. 2024 12:00

Typ podujatia: Webinár

Organizátor: FAIR-EASE

Miesto konania: online

Štát: Slovensko

Odkaz: https://fairease.eu/events/fair-ease-webinar-RO-crate




Projekt FAIR-EASE organizuje dňa 29. augusta (11:00-12:00) webinár zameraný na predstavenie potenciálu RO-Crate v oblasti FAIR výskumných dát.

FAIR-EASE webinar 4 banner

Čo je RO-Crate?

Dáta sú užitočné len vtedy, keď je známy ich kontext, ktorý im poskytujú metadáta. Metadáta však nie sú vždy zachytené, a ak sú, nie sú vo formáte, ktorý by umožňoval ich analýzu a opätovné použitie dát. RO-Crate je používateľsky prívetivý spôsob, ako zoskupiť dáta s metadátami, čím sa zabezpečí, že samotné dáta zostanú využiteľné na opakované použitie.

RO-Crate je výskumný objekt (RO-Research Object) tvorený kolekciou dát (crate) a špeciálnym súborom ro-crate-metadata.json, ktorý túto zbierku opisuje.

Zbierka môže obsahovať akýkoľvek druh výskumných dát – dokumenty, dátové súbory, softvér, odkazy na iný výskum atď. Môže to byť priečinok súborov, abstraktné zoskupenie prepojených odkazov alebo kombinácia oboch.

Webinár FAIR-EASE

Webinár dopomôže pochopiť, ako RO-Crate môže zmeniť prístup k správe výskumných dát tým, že dáta budú lepšie vyhľadateľné, prístupné, interoperabilné a opätovne použiteľné (FAIR).

RO-Crate poskytuje ľahký, flexibilný rámec na zoskupovanie a opis výskumných dát a súvisiacich zdrojov štruktúrovaným a strojovo čitateľným spôsobom.

Na webovom seminári sa dozviete o:         

  • Kľúčových vlastnostiach a výhodách používania systému RO-Crate.
  • Ako RO-Crate zlepšuje zdieľanie dát, reprodukovateľnosť a ich dlhodobé uchovávanie.
  • Praktických prípadoch použitia a príkladoch RO-Crate v praxi.
  • Krokoch na začatie implementácie RO-Crate do výskumného pracovného postupu.

Bez ohľadu na to, či ste výskumný pracovník, správca dát alebo súčasť výskumnej inštitúcie, webinár vám poskytne vedomosti a nástroje na zlepšenie postupov správy dát a prispeje k spolupráci vo vede.

 

 

 

 

Zdroj: fairease.eu; zverejnené: 12.08.2024; autor: onz  

Pridať do Google Calendar