Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

TU Eindhoven: Nové výsledky vo výskume stimulácie imunitného systému na liečbu rakoviny

Obálka diplomovej práce výskumníčky TU Eindhoven Annelies Wauters. Zdroj: https://www.tue.nl/

 

V rámci medzinárodnej spolupráce tridsiatich vedcov profesori TU Endhoven (TU/e) ​​Jan van Hest a Willem Mulder pracujú na nanotechnologickom výskume s cieľom presne stimulovať imunitný systém. Tím TU/e ​​sa zameriava na správanie sa polymérov, ktoré sa hromadia v slezine a sú vychytávané špeciálnymi bielymi krvinkami.

Najnovšia generácia liekov proti rakovine využíva imunoterapiu. Sľubnou stratégiou je blokovanie signálov, ktoré inhibujú imunitný systém, čím sa eliminujú nádorové bunky. To funguje celkom dobre, ale môže to priniesť pre pacienta nepríjemné až nebezpečné vedľajšie účinky, keď sa brzdy imunitného systému uvoľnia príliš alebo na príliš dlhú dobu. Preto medzinárodná spolupráca viac ako tridsiatich vedcov, z ktorých každý má vlastnú odbornosť, pracuje na stimulácii imunitného systému na správnom mieste a v správnom čase. Aktivovali biele krvinky vrodeného imunitného systému v slezine, dôležitom orgáne nášho imunitného systému.

 

Úplné pochopenie pôsobenia častíc

Výskum vedcov TU/e ​​Dr. Annelies Wauters a kandidát na doktorandské štúdium Jari Scheerstra pod vedením profesorov Jana van Hesta a Willema Muldera sa zamerali na vývoj nanočastíc vyrobených z biodegradovateľných polymérov, nazývaných polyméry. V laboratóriu podrobne kategorizovali správanie rôznych variantov polymérov na základe ich účinnosti. Willem Mulder, profesor presnej medicíny na Radboud UMC a TU/e uviedol: „Toto je učebnicový príklad toho, ako by sa mala vykonávať nanomedicína, s úplným pochopením mechanizmu pôsobenia častíc v situácii in vivo“

Ukazuje sa, že sférické polyméry sa rýchlo hromadia v slezine a sú tam vychytávané špeciálnymi bielymi krvinkami. Okrem toho testy na zvieratách ukázali, že tieto polyméry môžu dodávať rakovinové lieky týmto bielym krvinkám v slezine, po ktorých sa bunky aktivujú a významne prispievajú k eliminácii nádoru. Jan van Hest, profesor bioorganickej chémie na TU/e uviedol: “Je fantastické, že s viac ako tridsiatimi autormi, ktorí sú rozmiestnení po celom svete, sme dosiahli tento výsledok, pričom každá zúčastnená skupina prispela časťou odborných znalostí.”

 

Nádej pre novú generáciu liekov proti rakovine

Logickým ďalším krokom v tejto práci je ďalší vývoj tejto novej imunoterapie, ktorá sa zameriava na biele krvinky vrodeného imunitného systému, na novú metódu liečby rakoviny. Táto práca sa ešte musí začať, ale súčasné výsledky dávajú nádej, že o dvadsať rokov bude existovať nová generácia liekov proti rakovine, ktorá bude pre pacienta účinnejšia a bezpečnejšia.

 

Prečítajte si vedecký článok v Nature Nanotechnology.

 

Zdroj: https://sciencebusiness.net; https://www.tue.nl, zverejnené: 9.8.2024; autor: rup