Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Údaje ukazujú, že účasť Ukrajiny v programe Horizont Európa rastie uprostred vojny

Účasť Ukrajiny v programe Horizont Európa. Zdroj: https://sciencebusiness.net

 

Podľa údajov CORDIS z Európskej komisie sa Ukrajine darí najlepšie zo všetkých rámcových výskumných programov EÚ v Horizonte Európa.

V programe Horizont Európa doteraz výskumné organizácie na Ukrajine získali 50-miliónov EUR v čistých príspevkoch v rámci 172 projektov. To je najviac, aké kedy krajina zverejnila, ktorá získala 49-miliónov eur v 233 projektov v rámci celého programu Horizont 2020.

Úroveň účasti sa od plnej ruskej invázie vo februári 2022 zvýšila, pričom ukrajinské organizácie sa v rokoch 2023 a 2024 pripojili k 136 projektom. Týmto tempom krajina niekedy na budúci rok prekoná 233 projektov, na ktorých sa zúčastnila v rámci programu Horizont 2020.

Vedúcim partnerom je francúzska CRNS, ktorá sa s ukrajinskými partnermi podieľala na 18 projektoch. Krajinou s najväčším počtom spoločných projektov s Ukrajinou je Taliansko, za ktorým nasleduje Španielsko. Ide o zmenu oproti programu Horizont 2020, kde boli Nemecko a Francúzsko hlavnými partnermi.

 

Spolupráca v oblasti riadenia, ekosystémov a obchodných modelov

Ukrajinské organizácie sa podieľali na celkovo 537 projektoch počas posledných troch rámcových výskumných programov EÚ, pričom od roku 2008, prvého roku podpísaných grantov 7. RP, získali približne 119,41-milióna EUR.

Spomedzi všetkých týchto projektov je najčastejším predmetom správy, ktorá je zaradená do sociológie v nomenklatúre tém CORDIS, ktorá sa objavuje 40-krát, za ňou nasledujú ekosystémy, obchodné modely a zmena klímy.

Medzi vedené projekty patrí FUSILLI, projekt Horizont 2020, v ktorom bola medzi hlavnými príjemcami Charkovská národná univerzita. Cieľom projektu bolo pomôcť sieti miest a mestských oblastí zdieľať znalosti a informácie s cieľom podporiť prechod na udržateľné potravinové systémy.

Ekosystémy a zmena klímy boli doteraz pre Ukrajinu kľúčovými témami v programe Horizont Európa s 26 a 17 projektmi. Jedným z kľúčových účastníkov výskumu ekosystémov je Univerzita kráľa Danyla, ktorá sa zúčastňuje projektu LuxHyVal, zameraného na vytvorenie vodíkového údolia v Luxembursku, ktorý zavádza iniciatívy zeleného vodíka v celom hodnotovom reťazci od miestnej výroby až po využitie.

V oblasti klimatických zmien je najdôležitejším projektom Ukrajiny z finančného hľadiska projekt EIC C-DAC, projekt jediného príjemcu pre ukrajinskú spoločnosť Carbominer, riadený prostredníctvom jej cyperskej dcérskej spoločnosti. Cieľom je dosiahnuť, aby zachytávanie uhlíka bolo nákladovo efektívnejšie pomocou novej technológie priameho zachytávania vzduchu.

Zachytávanie a ukladanie uhlíka je tiež témou najlepšie financovaného projektu v oblasti obchodného modelu COREU, ktorého cieľom je demonštrovať kľúčové podporné technológie v hodnotovom reťazci CCS a podporiť rozvoj troch nových trás CCS v strednej a východnej Európe.

 

Účasť Ukrajiny v rámcových programoch EÚ. Zdroj: https://sciencebusiness.net

 

Kľúčoví účastníci a hlavní partneri

Počas posledných troch rámcových programov bola najúspešnejšia Kyjevská národná univerzita Tarasa Ševčenka, ktorá sa zapojila do 16 projektov. Nasleduje Štátne vedecko-technické centrum pre jadrovú a radiačnú bezpečnosť a Národná technická univerzita Ukrajiny Igora Sikorského, obe so 14, a Letecký inštitút Národnej leteckej univerzity v Charkove s 13.

Z týchto štyroch je len druhý z nich jedným z hlavných príjemcov z hľadiska získaných finančných prostriedkov. Na čele rebríčka je Vedecké a technologické centrum na Ukrajine so 6,6-miliónmi EUR, za ním nasleduje Národná letecká univerzita s 3,5-miliónmi EUR, Národné vedecké centrum Charkovský inštitút fyziky a technológie s 3,3-miliónmi EUR a Enamine so sídlom v Kyjeve, spoločnosť poskytujúca služby v oblasti objavovania drog.

Počas posledných troch rámcových programov sú najaktívnejšie organizácie EÚ v projektoch s aspoň jedným ukrajinským členom všetky národné výskumné rady: CNRS so 67 projektmi, španielska CSIC so 45 a talianska CNR so 42. CNR a CSIC sú v súčasnosti hlavnými partnermi v Horizont Európa, zatiaľ čo CNRS bola hlavným partnerom v Horizont 2020 a 7. RP.

Najdôslednejším partnerom pre Ukrajinu je však Nemecko so 774 účasťami v rámci 7. RP, Horizont 2020 a Horizont Európa. Francúzsko sťahuje medzeru so 770 účasťami k júlu 2024 a Taliansko tesne zaostáva so 751 účasťami.

 

Zdroj: https://sciencebusiness.net, zverejnené: 6.8.2024; autor: rup