Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Nové verejné súťaže Európskej vesmírnej agentúry financované z programu Horizont Európa

Hoci Európska vesmírna agentúra (ESA) a EÚ sú samostatné subjekty, spolupracujú na posilnení Európy a prospechu jej občanov. V roku 2021 podpísali ESA a EÚ Finančnú rámcovú partnerskú dohodu (FFPA), čím oslávili spustenie Vesmírneho programu Únie (VPÚ).

Vesmírny program Únie podporuje oblasti pozorovania Zeme, satelitnej navigácie, konektivity, situačného povedomia, downstream aktivít, vesmírneho výskumu a inovácií.

Súčasťou programu Horizont Európa, Klaster 4, ESA často vyhlasuje verejné súťaže prostredníctvom svojho portálu esa-star, ktorý je prístupný pre firmy a inštitúcie zo všetkých členských štátov EÚ.

 

Aktuálne otvorené verejné súťaže na portáli ESA-star

EGNOS SYSTEM TEST-BED: DUAL FREQUENCY AUGMENTATION SYSTEM TEST BED (DFAS-TB)

Cieľom tejto aktivity je vyvinúť algoritmické funkcie (AFs), ktoré implementujú funkčnosť testovacieho prostredia Dual-Frequency Multi-Constellation (DFMC), nazývaného DFAS, zameraného na letectvo, ale aj na železničný sektor.

Uzávierka je 26.08.2024 s cenovým rozpätím nad 500 tisíc EUR.

HIGH ACCURACY SERVICE (HAS) INTEGRITY CONCEPTS ACROSS GALILEO AND EGNOS INFRASTRUCTURES

So zvyšujúcimi sa požiadavkami na autonómne systémy v doprave (cesta, vzduch s UAV, vlak, námorná doprava) a v priemysle (riadenie strojov a automatizácia) rastie záujem o potenciálne aplikácie riešení PPP vrátane GNSS High Accuracy Service. Táto aktivita si kladie za cieľ konsolidovať a preukázať schopnosť integrity pre vysoko presné určovanie polohy na základe nosnej fázy v rámci európskych GNSS infraštruktúr pre rôzne kategórie používateľov s rôznymi bezpečnostnými požiadavkami.

Uzávierka je 11.09.2024 s cenovým rozpätím nad 500 tisíc EUR.

IOD/IOV SERVICE (HORIZON EUROPE) – IHE1-4 CUBESAT PROJECT 2024

Projekt IHE1-4 Cubesat má za cieľ poskytnúť službu In-Orbit Demonstration/Validation (IOD/IOV) v rámci programu Horizont Európa s využitím IOD/IOV nosičov založených na európskych cubesat platformách vo formáte 12U. Dodávateľ projektu IHE1-4 Cubesat bude zodpovedný za špecifikáciu a dodanie všetkých prvkov potrebných na umiestnenie súboru experimentov vybraných Európskou komisiou, aby ich mohol vyniesť do vesmíru a umožniť ich demonštráciu a/alebo overenie.

Uzávierka je 13.09.2024 s cenovým rozpätím nad 500 tisíc EUR.

Zdroj: ESA, 24.7.2024, nim