Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Ako je na tom AV ČR v získavaní podpory z programu Horizont Európa? Tri štvrtiny finančnej podpory putuje len do siedmich ústavov

Akadémia vied ČR (AV ČR) patrí v Česku medzi kľúčové inštitúcie v systéme výskumu, vývoja a inovácií. V doterajšom priebehu programu Horizont Európa v období 2021 – 06/2024 sú ústavy a ďalšie pracoviská AV ČR zapojené do 135 financovaných projektov. Nárokovaná podpora AV ČR na ich riešenie dosahuje 60,1-mil. EUR. Táto čiastka predstavuje cca 15 % celkovej nárokovanej podpory pre ČR v programe Horizont Európa za uvedené obdobie.

 

Finančná podpora pre AV ČR v špecifických častiach programu Horizont Európa

Pre ľahšiu a zrozumiteľnejšiu orientáciu v texte je vhodné opísať a definovať špecifické časti programu Horizont Európa (HE) na účely tejto analýzy. Špecifickou časťou programu HE môžeme v tejto analýze považovať takú časť programu, ktorej obsahová náplň, spôsob implementácie, pravidlá pre účasť, charakter financovaných projektov a pod., sa výrazne líši od iných špecifických častí RP. Dostupné údaje databázy eCORDA umožnili pre túto analýzu rozlíšiť 9 špecifických oblastí programu HE. Sú nimi tri priority prvého piliera programu HE – granty Európskej rady pre výskum (ERC), granty na podporu výskumnej mobility – MSCA, projekty na podporu a rozvoj výskumných infraštruktúr – INFRA, ďalej projekty realizované v druhom pilieri programu HE pod hlavičkou európskych misií, projekty druhého piliera programu HE realizované prostredníctvom európskych partnerstiev (vzhľadom na dostupnosť údajov najmä inštitucionálnych a spoločne programovaných), implementovaných v tomto pilieri a projekty financované z ostatných výziev 2. piliera programu HE.

Ďalšími špecifickými oblasťami programu HE sú granty Európskej rady pre inovácie – EIC s hlavnými nástrojmi EIC Pathfinder, EIC Transition a EIC Accelerator a priorita pre znižovanie pretrvávajúcich rozdielov vo výkonnosti výskumu a inovácií prostredníctvom zdieľania znalostí a odborných poznatkov naprieč EÚ – Rozširovanie účasti a šírenie excelentnosti ( Widening participation and spreading excellence). Posledná špecifická časť programu Horizont Európa zastrešuje projekty financované v priorite Reforma a zlepšenie európskeho systému výskumu a inovácií (v programe H2020 nazývaná ako Veda so spoločnosťou a pre spoločnosť alebo SwafS).

Celková doposiaľ nárokovaná podpora pre AV ČR z rozpočtu programu HE je 60,1 mil. EUR (dáta k 06/2024). Túto sumu možno rozdeliť do deviatich stanovených špecifických oblastí programu HE. Výsledok rozdelenia finančnej podpory AV ČR je prezentovaný v tabuľke 1.

Najväčší podiel finančných prostriedkov z programu HE pre AV ČR je spojený s riešením grantov Európskej rady pre výskum – ERC a projekty na podporu výskumnej mobility MSCA. Finančné prostriedky vynakladané na riešenie projektov v týchto dvoch prioritách programu HE predstavujú takmer 2/3 (61 %) celkovej nárokovanej podpory pre AV ČR. Finančný prínos z ďalších špecifických častí programu HE je pre AV ČR výrazne nižší. Zaujímavé je porovnanie štruktúry finančnej podpory z programu HE medzi AV ČR a českým vysokoškolským sektorom. Na prvý pohľad je zrejmé, že so štruktúrou finančnej podpory, a teda aj účasti v programe HE, sa AV ČR výrazne odlišuje od českého VŠ sektora. České VŠ v porovnaní s AV ČR opierajú vo väčšej miere svoju účasť v programe HE aj o účasť v klastroch 2. piliera tohto RP – Globálne výzvy a konkurencieschopnosť európskeho priemyslu a o účasť v európskych partnerstvách implementovaných pod týmto pilierom programu HE. Viac ako dvojnásobný podiel nárokovanej finančnej podpory pre VŠ sektor je realitou pri horizontálnej priorite programu HE, ktorej cieľom je znižovanie pretrvávajúcich rozdielov vo výkonnosti výskumu a inovácií – Widening participation and spreading excellence (AV ČR – 9,5 %, vysokoškolský sektor 22,9 % ). Podrobnejšie uvádza štruktúru nárokovanej finančnej podpory pre AV ČR (a VŠ sektor) tabuľka 1.

 

Tabuľka 1: AV ČR: Počet projektov a nárokovaná finančná podpora v špecifických častiach programu Horizont Európa: 2021 – 04/2024. Zdroj: https://www.tc.cz

 

Finančná podpora pre jednotlivé ústavy a pracoviská AV ČR v programe Horizont Európa

Do programu Horizont Európa je úspešne zapojených 35 ústavov AV ČR a 2 jej ďalšie pracoviská (Kancelária AV ČR a Stredisko spoločných činností AV ČR, v. v. i.). Menný zoznam všetkých ústavov a pracovísk AV ČR, ktoré sa zúčastňujú financovaných projektov programu Horizont Európa vrátane nárokovanej finančnej podpory z rozpočtu pre dané pracovisko, je obsahom tabuľky 2.

 

Tabuľka 2: Nárokovaná finančná podpora z programu Horizont Európa pre jednotlivé ústavy a pracoviská AV ČR: 2021 – 04/2024. Zdroj: https://www.tc.cz

 

AV ČR rozdeľuje svoje pracoviská (ústavy) podľa výskumného zamerania do troch oblastí vied a deviatich odborných sekcií. I. Oblasť vied o neživej prírode je rozdelená do troch sekcií – 1. Sekcia matematiky, fyziky a informatiky, 2. Sekcia aplikovanej fyziky a 3. Sekcia vied o Zemi. II. Oblasť vied o živej prírode a chemických vied sa delí na ďalšie tri odborné sekcie – 4. Sekcia chemických vied, 5. Sekcia biologických a lekárskych vied a 6. Sekcia biologicko-ekologických vied. III. Oblasť humanitných a spoločenských vied obsahuje posledné tri odborné sekcie – 7. Sekcia sociálno-ekonomických vied, 8. Sekcia historických vied a 9. Sekcia humanitných a filologických vied.

Z koláčového grafu 1 je zrejmé, že najvyšší podiel finančnej podpory pre AV ČR v programe HE si pripisujú výskumné ústavy AV ČR pôsobiace v oblasti vied o živej prírode a chemických vied. Nárokovaná podpora dosiahnutá týmito ústavmi AV ČR činí 60,1% celkovej finančnej podpory pre AV ČR. Polovičný podiel finančnej podpory z programu HE (30 %) je určený pre ústavy zaoberajúce sa vedami o neživej prírode. Najmenšiu časť finančných prostriedkov (pominieme servisné pracovisko) získavajú ústavy AV ČR z oblasti humanitných a spoločenských vied – 9,8% celkovej finančnej podpory pre AV ČR.

Najúspešnejším pracoviskom AV ČR je v programe HE FZÚ, ktorý prostredníctvom 25 realizovaných projektov čerpá alebo bude čerpať viac ako 1/5 (22 %) celkovej podpory pre celú AV ČR. Tento ústav vytvára zázemie pre riešenie dvoch projektov ERC, mnohých projektov MSCA a niekoľkých projektov na podporu výskumných infraštruktúr. Podľa vyššie získanej finančnej podpory nasleduje za FZÚ ďalších 6 ústavov z oblasti vied o živej prírode a chemických vied (BC, ÚOCHB, BTÚ, ÚMG, ÚVGZ a ÚEB), ktoré dohromady dosahujú 53 % celkovej finančnej podpory určenej pre AV ČR. To znamená, že 75% celkovej finančnej podpory pre AV ČR putuje len do siedmich jej ústavov AV ČR. Podrobnejšie to znázorňuje graf 1.

 

Graf 1: Nárokovaná podpora z programu Horizont Európa pre jednotlivé ústavy a pracoviská AV ČR v období 2021 – 06/2024 (rozdelené podľa vedných oblastí). Zdroj: https://www.tc.cz

 

Porovnávanie nárokovanej finančnej podpory jednotlivými ústavmi a pracoviskami AV ČR, a tým aj ich úspešnosti v programe HE v absolútnych hodnotách, môže byť do značnej miery zavádzajúce, pretože každé pracovisko či ústav disponuje rozdielnym počtom výskumných pracovníkov, ktorí sa môžu v projektoch RP uplatniť. Z tohto dôvodu sa javí ako vhodné prepočítať finančnú podporu nárokovanú jednotlivými súčasťami AV ČR na jedného FTE VŠ vzdelaného pracovníka výskumných útvarov. Výsledok takého prepočtu je prezentovaný v grafe 2. Je vidieť, že poradie ústavov AV ČR sa trochu zmenilo. Pri bližšom pohľade na pozície jednotlivých ústavov AV ČR dôjdeme k zisteniu, že väčšina ústavov AV ČR, ktorá sa nachádzala na popredných pozíciách v grafe 1 podľa absolútnej výšky nárokovanej podpory, zotrvala na týchto pozíciách aj v grafe 2 po zohľadnení nárokovanej podpory vo vzťahu k výskumnej kapacite daných ústavov AV ČR. Došlo iba k zmene ich vzájomného poradia. Konečným výsledkom je, že FZÚ, BC, BTU, ÚVGZ a tiež ÚOCHB, ÚMG a ÚEB môžeme považovať z hľadiska účasti a nárokovanej podpory z programu HE za kľúčové. Na popredné pozície sa po prepočte na 1 FTE VŠ vzdelaného pracovníka výskumných útvarov prepracovali aj ústavy zaoberajúce sa humanitnými a spoločenskými vedami – EÚ, ARÚB, SOÚ a FLÚ. Pozíciu EÚ a FLÚ významne ovplyvňuje kombinácia malej veľkosti inštitúcie a získaného štedro dotovaného grantu ERC. ARÚB je veľmi malý ústav, ktorý sa podieľa ako partner na realizácii ERC Consolidator grantu a na projekte na podporu výskumných infraštruktúr. SÚÚ ťažia predovšetkým z účasti v priorite INFRA a priorite pre zdokonalenie Európskeho výskumného priestoru (Reforma a zlepšenie európskeho systému VaI) najmä v rodových aspektoch.

 

Graf 2: Nárokovaná podpora z programu Horizont Európa pre jednotlivé ústavy a pracoviská AV ČR v období 2021 – 06/2024 prepočítaná na 1 FTE VŠ vzdel. prac. výsk. útvarov (rozdelené podľa vedných oblastí). Zdroj: https://www.tc.cz

 

Ako už bolo spomenuté vyššie, sú ústavy AV ČR z hľadiska vedeckého záujmu rozdelené okrem oblastí vied ešte podrobnejšie do jednotlivých odborných sekcií. Nárokovanú finančnú podporu a podiel finančnej podpory v ústavoch AV ČR rozdelenú do jednotlivých vedných sekcií udávajú grafy 3a a 3b. Z hľadiska podielu nárokovanej podpory dominujú ústavy AV ČR zaoberajúce sa matematikou, fyzikou a informatikou – najmä FZÚ, v menšej miere aj ÚTIA, ASÚ, ÚI. Podiel podpory, ktorú si nárokujú ústavy zaradené do tejto sekcie, je 25 % celkovej podpory pre AV ČR. Viac ako pätinu podpory si nárokujú ústavy zaradené do sekcie biologicko-ekologických vied – najmä BC a ÚVGZ, a sekcie biologických a lekárskych vied – najmä BTÚ, ÚMG a ÚEB. Takmer pätinový podiel podpory AV ČR z programu HE smeruje do ústavov, ktoré sa špecializujú na chemické vedy – najmä ÚOCHB, a v menšej miere aj ÚFCH JH a ÚACH. Bližšie grafy 3a a 3b.

 

Graf 3a: Nárokovaná podpora z programu Horizont Európa vo vedných sekciách AV ČR v období 2021 – 06/2024. Zdroj: https://www.tc.cz

 

Graf 3b: Podiel nárokovanej podpory z programu Horizont Európa vo vedných sekciách AV ČR v období 2021 – 06/2024. Zdroj: https://www.tc.cz

 

Finančná podpora pre koordinátorov AV ČR v špecifických častiach a typoch projektov programu Horizont Európa

AV ČR získava vďaka koordinácii projektov cca 2/3 (37, 6 mil. €, 62,6 %) celkovej podpory z programu HE. Koordinácia projektov programu HE zo strany AV ČR sa týka z veľkej časti individuálnych projektov (ERC, MSCA – PF, MSCA – Cofund), nie projektov konzorciálnych. Koordinátori konzorciálnych projektov (RIA, IA, CSA, MSCA – DN, MSCA – SE) z AV ČR prispievajú do celkovej finančnej bilancie AV SR v programe HE v porovnaní s koordinátormi individuálnych projektov oveľa skromnejšie. Na ich účty plynie iba 7,6 mil. €, čo predstavuje iba 20 % celkovej podpory pre všetkých koordinátorov AV ČR a iba 13 % celkovej podpory pre AV ČR. Navyše sa koordinácia konzorciálnych projektov z veľkej časti obmedzuje na projekty CSA, najmä v priorite Widening. Na koordináciu konzorciálnych projektov s vyššími výskumnými a inovačnými ambíciami (RIA) ide iba 1 mil. € – 1,7 % celkovej podpory pre AV ČR.

 

Tabuľka 3a: AV ČR: Nárokovaná podpora pre koordinátorov projektov v špecifických častiach programu Horizont Európa v období 2021 – 06/2024. Zdroj: https://www.tc.cz
Tabuľka 3b: AV ČR: Nárokovaná podpora pre koordinátorov projektov v jednotlivých typoch akcií programu Horizont Európa v období 2021 – 06/2024. Zdroj: https://www.tc.cz

 

 

Hlavné zistenia

AV ČR je vhodným zariadením na vytváranie podmienok pre vedeckú prácu hlavných riešiteľov grantov ERC. Granty Európskej rady pre výskum – ERC, podporujúce výskum na hranici ľudského poznania, sú hlavným pilierom účasti AV ČR v programe HE. AV ČR získava prostredníctvom grantov ERC viac ako 40 % svojej finančnej podpory z rozpočtu programu HE.

AV ČR je tiež dôležitým príjemcom finančných prostriedkov v priorite posilňujúcej vedeckú mobilitu MSCA. Prostredníctvom tejto priority smeruje do AV ČR takmer 21 % celkovej nárokovanej podpory pre AV ČR.

AV ČR sa tiež zapája do klastrov druhého piliera programu HE – Globálne výzvy a konkurencieschopnosť európskeho priemyslu. Vyššej účasti AV ČR v tomto pilieri zrejme bráni pokračujúce znižovanie podielu základného orientovaného výskumu vo výzvach na podávanie návrhov projektov. Veľmi nízka je účasť AV ČR v európskych inštitucionálnych a spoločne programovaných partnerstvách implementovaných pod druhým pilierom programu HE.

V priorite Európskej rady pre inovácie EIC sa AV ČR zúčastňuje niekoľkých projektov vzniknutých z výziev EIC Pathfinder Open, ktoré podporujú ambiciózne projekty s nízkym TRL rozvíjajúce radikálne nové technológie, ideálne s potenciálom pre budúce trhové uplatnenie.

Polovičný podiel nárokovanej finančnej podpory pre AV ČR v porovnaní s vysokoškolským sektorom je realitou pri priorite programu HE, ktorej cieľom je znižovanie pretrvávajúcich rozdielov vo výkonnosti výskumu a inovácií – Widening participation and spreading excellence. Widening prináša AV ČR 9,5% celkovej nárokovanej podpory z programu HE. Vysokoškolský sektor získava prostredníctvom Wideningu 22,9 % celkovej finančnej podpory.

Najúspešnejšími ústavmi AV ČR sú v programe Horizont Európa FZÚ z oblasti vied o neživej prírode, ďalších 6 ústavov z oblasti vied o živej prírode a chemických vied – BC, ÚOCHB, BTÚ, ÚMG, ÚVGZ a ÚEB, ktoré dohromady dosahujú 75 % celkovej finančnej podpory určené pre AV ČR. To znamená, že 3/4 celkovej finančnej podpory pre AV ČR z programu HE putuje len do siedmich jej ústavov.

AV ČR získava vďaka koordinácii projektov cca 2/3 (37, 6 mil. €, 62,6 %) celkovej podpory z programu HE. Koordinácia projektov programu Horizont Európa zo strany AV ČR sa týka z veľkej časti individuálnych projektov (ERC, MSCA – PF, MSCA – Cofund). Koordinácia konzorciálnych projektov sa z veľkej časti obmedzuje na projekty CSA najmä v priorite Widening. Na koordináciu konzorciálnych projektov s vyššími výskumnými a inovačnými ambíciami RIA – ide iba 1 mil. € – 1,7 % celkovej podpory pre AV ČR.

 

Zdroj: https://www.tc.cz, zverejnené: 5.8.2024; autor: rup