Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Prednáška: Ako prispieť k „otvoreným“ knižniciam


Začiatok: 17. 08. 2024 11:00

Koniec: 17. 08. 2024 12:00

Typ podujatia: Prednáška

Organizátor: F.O.R.M

Miesto konania: online

Štát: Taliansko

Odkaz: https://forumforopen.org/events/how-to-be-open-libraries/




Knižnice sú srdcom vedeckého ekosystému a slúžia ako brány k vedomostiam a zdrojom pre výskumníkov, študentov a verejnosť.

Na prednáške organizovanej organizáciou FORM dňa 17. augusta 2024, predstaví Dr. Alwaleed Alkhaja, vedúci oddelenia otvoreného prístupu a autorských práv v Katarskej národnej knižnici, spôsob, ako môžu knižnice prijať a podporovať princípy otvorenej vedy. Rovnako sa bude venovať otázke, ako možno zabezpečiť širší prístup, transparentnosť a spoluprácu vo výskume.

Zamerenie prednášky

Na prednáške sa bude diskutovať o:

  • Implementácii politík otvoreného prístupu: Praktické kroky pre knižnice pri prijímaní a presadzovaní politík otvoreného prístupu, ktoré zabezpečia, že zamestnanci a návštevníci budú mať prospech z neobmedzeného prístupu k informáciám.
  • Zriadení fondov otvoreného prístupu: Pokyny na zriadenie a správu fondov určených na podporu iniciatív otvoreného prístupu v knižniciach.
  • Dohodách o čítaní a zverejňovaní: Pohľad na vyjednávanie a implementáciu dohôd, ktoré uľahčujú publikovanie v rámci otvoreného prístupu a prinášajú výhody výskumníkom aj inštitúciám.
  • Rozvoji inštitucionálnych repozitárov: Dôležitosť vytvárania a udržiavania repozitárov, ktoré uchovávajú a šíria vedeckú prácu otvoreným spôsobom.
  • Sprístupnení digitalizovaného obsahu: Stratégie sprístupňovania digitalizovaného obsahu verejnosti, čím sa zvyšuje dosah a vplyv knižničných zbierok.

Pre koho je podujatie určené

Prednáška je určená najmä pre knihovníkov, manažérov otvoreného prístupu, manažérov konzorcií, manažérov knižníc kultúrneho dedičstva, zástancov otvorenej vedy a manažérov repozitárov. Spojením týchto rôznorodých zainteresovaných strán je ambíciou podporiť prostredie spolupráce, ktoré podporí myšlienku otvorenej vedy v knižničnej komunite.

 

Zdroj: forumforopen.org; zverejnené: 23.07.2024; autor: onz 

 

Pridať do Google Calendar