Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Von der Leyen sľubuje, že v novom období zvýši výdavky EÚ na výskum

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen pred svojím znovuzvolením vystúpila pred Európskym parlamentom v Štrasburgu. Zdroj: https://sciencebusiness.net

 

Ursula von der Leyen sľúbila, že výskum a inovácie postaví „do centra našej ekonomiky“, keď predstavila svoje plány na nasledujúcich päť rokov, kým Európsky parlament odhlasoval potvrdenie jej druhého funkčného obdobia predsedníčky Európskej komisie.

Za znovuzvolenie von der Leyen 18. júla popoludní hlasovalo celkovo 401 poslancov Európskeho parlamentu a 284 hlasovalo proti, čo predstavuje pohodlnejšiu väčšinu ako jej prvé hlasovanie v roku 2019.

V jej prejave k poslancom EP pred hlasovaním nebola žiadna zmienka o výskume, ale vo svojich politických usmerneniach zverejnených 18. júla 2024 ráno sa von der Leyen zaväzuje zvýšiť výdavky EÚ na výskum a „rozšíriť“ Európsku radu pre výskum (ERC) a Európsku radu pre inovácie (EIC).

ERC poskytuje granty na podporu základného výskumu v ranom štádiu s rozpočtom viac ako 16- miliárd EUR v rámci programu Horizont Európa. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na posilnenie ERC a predsedníčka ERC Maria Leptin nedávno vyzvala držiteľov grantov, aby u politikov lobovali za viac financií.

EIC podporuje výskumníkov a inovátorov grantmi a kapitálovými investíciami. Jeho rozpočet 10,1- miliardy EUR do roku 2027 z neho robí jedného z najväčších investorov do hlbokých technológií na svete, ale jeho prezident zdôraznil potrebu dodatočného financovania.

Poslanci EP a výskumná komunita medzitým žiadali, aby sa rozpočet Horizontu Európa v nasledujúcom rámcovom programe zdvojnásobil na 200-miliárd EUR, keďže členské štáty naďalej nevykazujú žiadne známky toho, že by vynakladali 3 % HDP na výskum a vývoj, ciele, ktoré boli navrhnuté už v roku 2003.

Von der Leyen chce tiež spustiť nové verejno-súkromné ​​partnerstvá, budúci rok navrhnúť európsky biotechnologický zákon ako súčasť širšej stratégie v oblasti biologických vied a posilniť univerzitné aliancie určené na prehĺbenie cezhraničných väzieb medzi inštitúciami.

Leptin uviedla, že vymenovanie von der Leyen by poskytlo veľmi potrebnú kontinuitu a je „veľmi potešená“ záväzkom zvýšiť výdavky na výskum so zameraním na základný výskum, vedeckú excelentnosť a prevratné inovácie a rozšíriť ERC.

„V súťažiach ERC môžeme teraz financovať len 60 % vynikajúcich návrhov; Zvýšené finančné prostriedky by určite pomohli odstrániť túto medzeru a ďalej obmedziť úniku mozgov z Európy,“ uviedla Leptin. „A čo viac, je potrebné zvýšiť financovanie poskytnuté príjemcom grantov ERC, keďže veľkosť grantov sa od vytvorenia ERC v roku 2007 nezmenila, a to aj napriek inflácii.“

Eszter Lakos, novozvolená maďarská europoslankyňa, ktorá predtým pracovala ako vedecko-technická diplomatka v Bruseli a zastupovala Maďarsko v Rade EÚ počas rokovaní o Horizonte Európa, pre Science | Business uviedla, že víta výzvu von der Leyen na zvýšenie rozpočtu na výskum a inovácie.

„Čísla sú však dôležité,“ povedala a pripomenula, že súčasný rozpočet Horizontu Európa je ďaleko za tým, čo by bolo potrebné na financovanie všetkých vynikajúcich výskumných návrhov, ktoré dostala.

Podľa Lakos je tiež potrebné objasniť otázku, koľko výskumu zostane jadrom rámcového programu.

“Netreba zabúdať na výskumnú stránku, pretože je základom a predchádzajúcou inováciou,” uviedla Lakos.

 

Dobrá správa pre výskum

Vymenovanie Von der Leyen je „dobrou správou pre výskum v Európe“, uviedol Christian Ehler, europoslanec, ktorý bol spoluspravodajcom pre Horizont Európa. Podpora pre ERC a EIC a prísľub zvýšiť investície do výskumu a inovácií sú dobrým znamením pre ďalší rámcový program, 10. RP, dodal.

„Verím, že jej záväzky poskytnúť výskumníkom podmienky na prosperovanie, vytvoriť nové verejno-súkromné ​​partnerstvá a zamerať sa na strategické priority naznačujú, že 10. RP môže byť svojou povahou iný ako Horizont Európa tým, že je cielenejší a menej komplexný,“ uviedol Ehler pre Sciences | Business.

„Jediný problém, ktorý by som chcel viac zdôrazniť v liste novej komisárke, sú európske hodnoty vo výskume, najmä ochrana slobody vedeckého výskumu a náš záväzok podporovať výskumníkov v ohrození.“

 

Fond suverenity?

Vo vystúpení v Európskom parlamente 18. júla 2024 ráno pred rozhodujúcim hlasovaním von der Leyen sľúbila, že prosperita a konkurencieschopnosť budú jej hlavnou prioritou. “Tento mandát musí byť časom investície,” povedala.

Ústredným bodom tejto stratégie je návrh na začlenenie Európskeho fondu pre konkurencieschopnosť do budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ s cieľom investovať do strategických technológií, ako sú umelá inteligencia, vesmír, čisté technológie a biotechnológie.

Ide o podobný koncept ako Fond EÚ pre suverenitu von der Leyen, ktorý prvýkrát predstavil minulý rok, predtým, ako členské štáty odmietli odovzdať nové peniaze. Posilnený rozpočet na obdobie rokov 2028 – 2034 by mohol umožniť, aby sa táto myšlienka konečne uskutočnila, hoci rokovania nebudú jednoduché. Fond sa zameria na cezhraničné projekty a bude podporovať dôležité Projekty spoločného európskeho záujmu (IPCEI), ktoré chce von der Leyen zjednodušiť a zrýchliť.

„Základy globálnej ekonomiky sa menia, tí, ktorí stoja na mieste, zaostanú, tí, ktorí nie sú konkurencieschopní, budú závislí,“ povedala poslancom Európskeho parlamentu.

Podľa von der Leyen musí jednotný európsky trh zmierniť byrokraciu a zvýšiť verejné a súkromné ​​investície „od poľnohospodárstva po priemysel, od digitálnych po strategické technológie, ale aj viac investícií do ľudí a ich zručností“.

Stratégia kladie do centra pozornosti európske spart-upy a MSP, pre ktoré von der Leyen navrhla zaviesť prepracovanú kontrolu MSP a konkurencieschopnosti, aby sa zbavili zaťažujúceho mikromanažmentu a poskytli spoločnosti lepšie stimuly.

Navrhla požiadať každú komisiu, aby na tom pracovala, a vymenovala podpredsedu, ktorý by raz ročne podával správy o pokroku parlamentu.

Stratégia Von der Leyen odráža stratégiu, ktorú navrhol bývalý premiér Enrico Letta vo svojej vysokoprofilovej správe zverejnenej v polovici apríla 2024.

Ako uviedol Letta, súčasná fragmentácia jednotného trhu bráni MSP mnohými spôsobmi vrátane administratívnej záťaže, ako je obchodné právo a daňový systém.

Vo svojom prejave sa von der Leyen venovala pretekom v inováciách proti USA a Ázii. Povedala, že EÚ by mala posilniť svoj likvidný kapitálový trh a prijať politiku hospodárskej súťaže, ktorá môže podporiť start-upy, aby sa rozrástli, bez toho, aby tlačila spoločnosti, aby hľadali financovanie v zahraničí na financovanie svojej expanzie. „Európa musí byť domovom príležitostí a inovácií,“ uviedla.

Okrem dokončenia únie kapitálových trhov chce von der Leyen naplniť myšlienku Letta o Európskej únii sporenia a investícií. „Každý rok ide 300-miliárd EUR z európskych rodinných úspor z Európy na zahraničné trhy, pretože naše kapitálové trhy sú príliš roztrieštené. Tieto peniaze sa často používajú na nákup európskych inovatívnych spoločností zo zahraničia a spoločnosti odchádzajú. Toto sa musí zmeniť,” uviedla.

 

Čistá priemyselná dohoda

Počas prvých 100 dní mandátu bude tiež predložená nová dohoda o čistom priemysle na dekarbonizáciu a zníženie cien energií. Iniciatíva je určená na nasmerovanie investícií do infraštruktúry a priemyslu, najmä do energeticky náročných sektorov, povedala von der Leyen.

„Pomôže to vytvoriť vedúce trhy vo všetkom od čistej ocele po čisté technológie a urýchli to plánovanie, výberové konania a povoľovanie“ a umožní EÚ „oslobodiť sa od špinavých ruských fosílnych palív,“ povedala.

To bude zahŕňať aj zakotvenie cieľa znížiť emisie uhlíka o 90 % do roku 2040 do zákona. Iniciatíva predstavuje obnovený záväzok k Zelenej dohode, ale posun v zameraní smerom k implementácii a investíciám.

 

CERN pre AI

Vo svojich politických usmerneniach sa von der Leyen zaviazala zvýšiť investície do špičkových technológií, „najmä superpočítačov, polovodičov, internetu vecí, genomiky, kvantových počítačov, vesmírnych technológií a ďalších“.

Pokiaľ ide o umelú inteligenciu, usmernenia znamenajú posun od regulácie k inováciám. Nová komisia vypracuje spolu s členskými štátmi, priemyslom a občianskou spoločnosťou „stratégiu uplatňovania umelej inteligencie“ na podporu aplikácií umelej inteligencie v priemysle a vo verejných službách.

Prezident navrhne zriadenie Rady pre výskum AI na združovanie zdrojov, pričom nadviaže na myšlienku CERN pre AI, koncept, ktorý nedávno získal podporu vedeckých poradcov Komisie.

“Je skvelé vidieť, že tento návrh teraz získava na sile,” uviedla Nicole Grobert, predsedníčka skupiny hlavných vedeckých poradcov. „Musíme sa uistiť, že dôkladne premýšľame o tom, ako je inštitút AI navrhnutý, pretože na tom skutočne záleží. Mal by poskytnúť spravodlivý prístup k masívnemu vysokovýkonnému výpočtovému výkonu, udržateľnej cloudovej infraštruktúre, financovaniu výskumu s AI a školiacim programom AI pre výskumníkov vo všetkých disciplínach, aby preskúmali a osvojili si AI vo svojich vedách.“ 

 

Obranná únia

Najvzrušujúcejšia časť prejavu von der Leyen bola, keď opätovne potvrdila podporu EÚ Ukrajine a potrebu viac investovať do bezpečnosti a obrany Európy. “Verím, že teraz je čas vybudovať skutočnú obrannú úniu,” povedala poslancom EP a vyzvala na podporu spoločných európskych projektov, ako je napríklad “kompletný systém protivzdušnej obrany”.

V politických usmerneniach ide ešte ďalej a sľúbila, že vymenuje komisára pre obranu a počas prvých 100 dní mandátu predloží bielu knihu o budúcnosti európskej obrany s cieľom stanoviť nový prístup a identifikovať investičné potreby.

V dokumente sa zaväzuje posilniť Program európskeho obranného priemyslu, ktorý má stimulovať spoločné obstarávanie, a Európsky obranný fond (EDF), ktorý podporuje cezhraničné inovačné projekty.

Paulius Saudargas, novozvolený litovský europoslanec vo von der Leyen skupine EPP s doktorátom z biofyziky, privítal výsledok hlasovania a prezidentkinu agendu výskumu a inovácií. „Súhlasím s tým, že výskum a inovácie musia byť jadrom našej ekonomiky. Je to recept na konkurencieschopnú a prosperujúcu EÚ,“ povedal pre Science | Business.

Saudargas je presvedčený, že osobitná pozornosť by sa mala venovať bezpečnosti a obrane vrátane podpory spoločných projektov výskumu a inovácií v obranných technológiách, a s potešením zaznamenal zmienku o Európskej obrannej únii a jednotnom trhu pre obranu.

 

Zdroj: https://sciencebusiness.net, zverejnené: 19.7.2024; autor: rup