Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Zverejnené výzvy na podporu polovodičov

Výzvy v rámci programu Digitálna Európa. Zdroj: https://digital-strategy.ec.europa.eu

 

Radi by sme vás informovali, že na EU Funding & Tenders Portal boli zverejnené nové výzvy v rámci programu Digitálna Európa na podporu polovodičov.

Európsky spoločný podnik Chips (Chips JU) zverejnil výzvy na podporu výskumných a inovačných iniciatív v oblasti polovodičov vo fotonike, kompetenčných centrách a cloudovej platformy pre návrh polovodičov ako súčasť iniciatívy Chips for Europe podľa európskeho zákona o čipoch.

Celkové finančné prostriedky EÚ v rámci týchto výziev sú 325-miliónov EUR a mali by sa doplniť dodatočným financovaním zo strany účastníckych štátov spoločného podniku Chips.

Zverejnené výzvy majú za cieľ podporiť európsky polovodičový priemysel vytvorením pilotnej linky pre fotonické integrované obvody (PIC). Tieto polovodiče využívajú svetlo na spracovanie a prenos informácií vyššou rýchlosťou pri nižšej spotrebe energie. To bude dôležité pre vývoj ďalšej generácie vysokovýkonných počítačov, vysokorýchlostných komunikácií a dátových centier.

Financovanie podporí aj vytváranie sietí „kompetenčných centier pre čipy“ v účastníckych štátoch. Kompetenčné centrá budú poskytovať prístup k technickým odborným znalostiam a experimentovaniu v oblasti polovodičov, čím pomôžu spoločnostiam, najmä malým a stredným podnikom, zlepšiť konštrukčné schopnosti a rozvíjať ich zručnosti.

Napokon, z výzvy sa bude financovať aj vytvorenie cloudovej online dizajnovej platformy, ktorá umožní používateľom, najmä akademickej obci, začínajúcim podnikom a malým a stredným podnikom navrhovať a vyvíjať svoje nové čipy a pomáhať pri uvádzaní ich návrhov na trh.

Podniky a výskumné organizácie môžu požiadať o financovanie svojich projektov prostredníctvom portálu Funding and Tender Opportunities a webovej stránke Chips JU. Termíny na predkladanie projektových návrhov na pilotnú linku fotoniky, kompetenčných centier a cloudovej platformy sú 17. septembra 2024, 2. októbra 2024 a 10. októbra 2024.

Podrobné informácie o výzvach a procese podávania žiadostí budú poskytnuté záujemcom na informačných stretnutiach v dňoch 11. – 12. júla 2024.

Prosím neváhajte preposlať túto informáciu komukoľvek z vašej profesionálnej siete koho by dané témy mohli zaujímať. Ak si neprajete dostávať informačné emaily o možnostiach financovania digitálnych projektov z priamo riadených programov EÚ, napíšte prosím na: programdigital@mirri.gov.sk.

 

Zdroj: MIRRI; https://digital-strategy.ec.europa.eu, zverejnené: 9.7.2024; autor: rup