Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

SAV a francúzske CNRS podpísali dohodu o spolupráci na spoločnom programe excelentného výskumu TANDEM

Príhovor Martina Venharta. Zdroj: https://www.sav.sk

 

Slovenská akadémia vied a francúzske Národné vedecko-výskumné centrum (CNRS) podpísali 26. júna 2024 dohodu o spolupráci na spoločnom programe excelentného výskumu TANDEM.

TANDEM sa snaží o excelentnosť v spoločenských a humanitných vedách tým, že spája slovenských a francúzskych kolegov s cieľom zintenzívniť vedeckú spoluprácu v rámci Európskeho výskumného priestoru. Program je spoločnou iniciatívou SAV, CNRS a Francúzskeho ústavu pre výskum v spoločenských vedách (CEFRES).

Pri tejto príležitosti sa v stredu 26. júna 2024 dopoludnia v hoteli Loft v Bratislave uskutočnilo pracovné stretnutie riaditeľov organizácií SAV z oddelenia vied o spoločnosti a kultúre so zástupcom riaditeľa Ústavu spoločenských a humanitných CNRS Williamom Berthomièrom. Stretnutie viedol Michal Kšiňan, člen Predsedníctva SAV, prítomný bol aj vedecký atašé francúzskej ambasády na Slovensku Yan Pautraut, podpredsedníčka SAV pre zahraničné styky Zuzana Panczová a riaditeľ CEFRES-u Mateusz Chmurski. Zástupca CNRS William Berthomière predstavil štruktúru a zameranie CNRS, riaditelia prezentovali doterajšiu spoluprácu svojich organizácií s francúzskymi vedeckými inštitúciami a v následnej diskusii prítomní hľadali možnosti ďalšieho prepájania vedeckých a výskumných aktivít.

Popoludní nasledoval slávnostný podpis dohody o spolupráci na programe TANDEM v priestoroch Francúzskeho inštitútu v Bratislave za prítomnosti zástupcu predsedu SAV Martina Venharta, francúzskeho chargé d´affaires Jacquesa de Noray a riaditeľa CEFRES-u M. Chmurskeho. Počas slávnosti laureáti prvého ročníka tohto programu Petra Hudeková (Historický ústav SAV, v. v. i.) a Thomas Chopard (EHESS) predstavili svoj spoločný výskumný projekt Vizuálna reprezentácia druhej svetovej vojny v múzeách, na pamätníkoch a počas komemorácií v strednej Európe.

 

Zdroj: https://www.sav.sk, zverejnené: 3.7.2024; autor: rup