Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Slovensko sa oficiálne pripojilo k dohodám Artemis

Zľava doprava veľvyslanec SR v USA Radovan Javorčík, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker, administrátor NASA Bill Nelson a námestník ministra zahraničných vecí USA Úradu pre európske a eurázijské záležitosti a Sonata Coulterová počas slávnostného podpisu dohôd Artemis Accords 30. mája 2024 v budove ústredia NASA Mary W. Jackson vo Washingtone. Zdroj: NASA

 

Slovensko podpísalo dohody Artemis 30. mája 2024 počas ceremónie, ktorú usporiadal administrátor NASA Bill Nelson v sídle agentúry vo Washingtone, čím sa stalo 42. krajinou, ktorá sa pripojila k medzinárodnému spoločenstvu v záväzku mierového, transparentného a zodpovedného prieskumu vesmíru v prospech všetkých.

“NASA víta Slovensko ako najnovšieho signatára Artemis Accords,” uviedol Nelson. „Spojené štáty a Slovensko majú spoločné hlboké porozumenie pre silu bádania. Prostredníctvom tejto novej kapitoly v partnerstve našich krajín budeme podporovať túto globálnu koalíciu, aby sme vesmír skúmali otvorene, zodpovedne a v mieri,” dodal.

Za Slovensko dohodu podpísal minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker. Slávnostného podpisu sa zúčastnila aj Sonáta Coulterová, zástupkyňa asistenta tajomníka Úradu pre európske a eurázijské záležitosti Ministerstva zahraničných vecí USA, a Radovan Javorčík, veľvyslanec Slovenskej republiky v USA.

„Slovensko vníma dohody Artemis ako veľkú príležitosť pre túto generáciu pozitívne definovať usmernenia a zásady pre zodpovedný a udržateľný prieskum a využívanie vesmíru,“ uviedol minister Drucker.

Predchádzajúci štvrtok sa Peru stalo 41. krajinou, ktorá podpísala dohody Artemis. Spojené štáty a sedem ďalších krajín ako prvé podpísali dohody Artemis v roku 2020, ktoré identifikovali skorý súbor princípov presadzujúcich prospešné využívanie vesmíru pre celé ľudstvo. Dohody sú založené na Zmluve o vesmíre a ďalších dohodách vrátane Dohovoru o registrácii, Dohody o záchrane a návrate, ako aj osvedčených postupooch a noriem zodpovedného správania, ktoré NASA a jej partneri podporujú, vrátane zverejňovania vedeckých údajov.

Viacerí signatári dohôd sa v máji 2024 stretli aj osobne na workshope, aby pokračovali v implementácii zásad. Záväzky Artemis dohôd a snahy signatárov o pokrok v implementácii týchto princípov, podporujú NASA Artemis kampaň s jej partnermi, ako aj pre úspech bezpečných a udržateľných prieskumných aktivít ostatných signatárov dohôd.

 

Potenciálny smer Mars

Autormi dohôd sú Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických a americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Definujú ich ako súbor princípov a akýsi kódex zodpovedného mierového prieskumu Mesiaca, Marsu a ďalších vesmírnych telies v rámci nimi pripravovaného vesmírneho programu Artemis z roku 2019, ktorého cieľom je pristáť na Mesiaci do roku 2025 a do konca desaťročia vytvoriť udržateľnú prítomnosť na Mesiaci s potenciálom vesmírnej misie aj na Mars.

Na programe pod vedením NASA participujú aj ďalšie vesmírne agentúry členských štátov Európskej únie, Kanady a Japonska, ako aj mnohé súkromné spoločnosti. Na programe Artemis sa tiež zúčastňuje Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorej pridruženým členom je aj Slovenská republika.

 

 

Viac informácií:

NASA Welcomes Slovakia as New Artemis Accords Signatory

The Artemis Accords

 

Zdroj: https://www.nasa.gov; TASR; https://zive.aktuality.sk, zverejnené: 31.5.2024, autor: rup