Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Open Forum Davos 2024 na riešenie globálnych výziev prostredníctvom vedy

Svetové ekonomické fórum (WEF) v Davose. Zdroj: https://www.weforum.org

V rámci výročného stretnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) 2024 v Davose sa na Otvorenom fóre v dňoch 15. – 19. januára 2024 koná séria verejných zasadnutí.

Témou tohtoročného stretnutia WEF je „Zo života do laboratória: Veda v akcii“, ktoré obsahuje stretnutia na témy kritického významu ako dôvera vo vedu, Arktída a budúcnosť výskumu a vývoja. Všetky relácie otvoreného fóra sa vysielajú naživo. Zistite viac o Open Forum Davos 2024 a o tom, ako sa zaregistrovať.

Verejne prístupné podujatie vo švajčiarskom Davose, má za cieľ podnietiť dialóg medzi myšlienkovými lídrami o aktuálnych geopolitických problémoch, problémoch životného prostredia a úlohe umenia v spoločnosti.

Od skúmania potenciálu otvorenosti a dôvery vo vedu až po riešenie takých globálnych výziev, ako je znečistenie ovzdušia, strata biodiverzity a zmena klímy, sa program ponorí aj do prevratných inovácií vo výskume vo vývoji, vede o starnutí, rodovom výskume v medicíne, naliehavých potrieb pripravenosti na kybernetickú bezpečnosť a ďalších naliehavých problémov.

Medzi pozoruhodné stretnutia patrí individuálny rozhovor s poslom mieru OSN Jane Goodall o prekonaní globálnych kríz a diskusie o spolupráci medzi vedou a biodiverzitou.

Zasadnutie „Primer on AIsa bude zaoberať rýchlym rastom umelej inteligencie (AI), pričom zdôrazní kritickú potrebu inkluzívnych, etických a dobre zosúladených riešení, zatiaľ čo panel vrátane americkej speváčky will.i.am, obhajkyne technológie Alexandry Reeve Givens a Alex Oster, študent z kantonálnej školy v Badene, preskúmajú, ako zabezpečiť, aby AI prospela všetkým.

Digital Einstein“, interaktívna platforma vytvorená výskumníkmi z ETH Zürich, bude stredobodom pozornosti pri vchode do otvoreného fóra a ponúkne návštevníkom príležitosť „spojiť sa“ s vedcom, ktorý získal Nobelovu cenu, a ponoriť sa do fascinujúceho sveta vedy.

Panely Open Forum Davos zahŕňajú spektrum vekových skupín, pohlaví a prostredí. Stretnutia zahŕňajú pohľady od inšpiratívnych hlasov zo všetkých oblastí života a z rôznych kútov sveta. Je pozoruhodné, že v diskusiách sa vyskytujú tradičné akademické hlasy, ako aj pôvodné hlasy, čím sa zabezpečuje skutočne inkluzívny a komplexný dialóg.

O otvorenom fóre Davos

Open Forum Davos bolo založené v roku 2003, keď sériu verejných zasadnutí spoluorganizovalo Svetové ekonomické fórum a skupiny občianskej spoločnosti vrátane cirkví, organizácií fair trade a Švajčiarskeho Červeného kríža. Dnes je Open Forum Davos kľúčovou platformou pre celú spoločnosť na zdieľanie myšlienok a skúseností o naliehavých a kontroverzných otázkach. Ďalšie informácie.

Klimatické centrum Davos

Miestna mimovládna organizácia Greenup v spolupráci s mestom Davos po prvýkrát hostí Climate Hub, ktorý je otvorený počas výročného stretnutia v roku 2024. Medzi podujatia patria premietania filmov o klimatických zmenách, premiéry, prednášky, workshopy a ďalšie. Viac informácií o programe.

O výročnom stretnutí Svetového ekonomického fóra v roku 2024

Výročné zasadnutie Svetového ekonomického fóra v roku 2024, ktoré sa koná 15. – 19. januára 2024 v Davose-Klosters vo Švajčiarsku, zvoláva popredných svetových lídrov v rámci témy „Obnova dôvery“.

Viac informácií o výročnom stretnutí 2024 nájdete na www.weforum.org.

Viac informácií:

Open Forum Davos 2024 to Address Global Challenges through Science

wef.ch/videos | YouTube

Zdroj: https://www.weforum.org, zverejnené: 16. 1. 2024, autor: rpa