Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Dohoda Veľkej Británie o Horizonte Európa: Časová os zvratov

Dohoda Veľkej Británie o Horizonte Európa. Zdroj: https://sciencebusiness.net

Ak trpezlivosť odmeňuje dobro, potom sa britskí výskumníci už musia cítiť dosť cnostní.

Dostať sa od Brexitu k pevnej dohode o pripojení Spojeného kráľovstva k hlavnému výskumnému programu EÚ trvalo sedem – 7 rokov. A teraz, po potvrdení 7. septembra z Bruselu aj Londýna, že dohoda je uzavretá, môžu britskí výskumníci a podnikatelia pripraviť svoje predtým efektívne mechanizmy na získavanie grantov EÚ priamo z Bruselu od 1. januára 2024.

V tejto časovej osi sa pozrieme späť na stránky Science|Business na (takmer) nekončiaci príbeh o tom, ako sa Spojené kráľovstvo dostalo od hlasovania o Brexite v roku 2016, potom sa pokúsilo ísť samo, strávilo roky zamknuté kvôli politickému sporu a po niekoľkých mesiacoch rokovaní sa nakoniec prepracovalo späť k pridruženému členovi programu.

Teraz, keď je dohoda uzavretá, vedecké a akademické asociácie v celej Európe vystrelili do tlače vyhlásenia, v ktorých chvália dohodu, chvália vyjednávačov – a podľa tónu niektorých z nich sa chvália za dobrý boj. Mnohé z týchto vyhlásení boli zahrnuté do spravodajstva Science|Business o dohode. Tu však pridáva aj ďalšie komentáre. Uvíta ďalšie príspevky nanews@sciencebusiness.net.

2016: Hlasovanie, ktoré rozdelilo národ

Správa, že občania Spojeného kráľovstva v júni 2016 hlasovali za odchod z Európskej únie, okamžite spustila poplach vo výskumnom svete. Paul Nurse, riaditeľ Inštitútu Francisa Cricka, v tom čase povedal, že výsledkom je „zlým výstupom“ výskumu. Ako uviedol: „Britskí vedci budú musieť v budúcnosti tvrdo pracovať, aby čelili izolacionizmu Brexitu, ak má naša veda naďalej prosperovať.“

2020/2021: Brexit sa začína, členstvo v Horizonte v dohode

Po rokoch rokovaní tam a späť Spojené kráľovstvo konečne 1. januára 2021 dosiahlo brexit po jednoročnom období odkladu, v ktorom sa narýchlo riešilo veľa problémov na poslednú chvíľu. Dohoda, ktorú Spojené kráľovstvo uzavrelo s EÚ, známa ako dohoda o obchode a spolupráci (TCA), obsahovala dohodu, že britskí výskumníci sa budú môcť zúčastniť programov EÚ, ako sú Horizont Európa a Erasmus+. Nie všetci sa dohodli na presných podmienkach tejto účasti.

Vtedajší britský premiér Boris Johnson dohodu privítal. Ako uviedol: „Pre našich vedcov to znamená istotu Budú môcť naďalej spolupracovať na veľkých kolektívnych projektoch. Hoci chceme, aby Spojené kráľovstvo bolo vedeckou superveľmocou, chceme byť aj kolaboratívnou vedeckou superveľmocou.“

2021: Gabriel pripúšťa, že asociácia Spojeného kráľovstva je viazaná protokolom Severného Írska

S dohodou na stole a oficiálnou prevádzkou Horizontu Európa sa zdalo, že asociácia Spojeného kráľovstva je vzdialená len podpisom.

Mesiace však plynuli a v septembri 2021 už bolo jasné, že je tu niečo veľké, čo bráni oficiálnemu naštartovaniu dohody. Vtedy vystúpila vtedajšia komisárka EÚ pre výskum Mariya Gabriel a uviedla: potrebné je ďalšie diplomatické úsilie na vyjasnenie politických nezhôd pred tým, ako Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko môžu dokončiť asociáciu k Horizontu Európa.

Nesúhlas? Spojené kráľovstvo pohrozilo, že spustí článok 16 protokolu o Severnom Írsku a dočasne pozastaví časť obchodnej dohody, ktorú podpísalo s EÚ v decembri. Aby Komisia zabránila Spojenému kráľovstvu spôsobovať zmätok, potrebovala všetky vyjednávacie žetóny, ktoré mohla dostať. Jedným z nich sa stal prístup do Horizontu Európa.

2021: záchranná sieť Spojeného kráľovstva

So združením Horizont Európa prepojeným so širšími politickými otázkami začalo byť jasné, že patová situácia môže zostať.

Napriek neistote však britskí vedci, ktorým bol prisľúbený rovnaký prístup k Horizontu Európa, naďalej žiadali o financovanie z EÚ. Čoskoro sa to zmenilo na problém: hoci stále vyhrávali grantové ocenenia, v skutočnosti získať hotovosť EÚ bola iná vec – pretože Spojené kráľovstvo stále nebolo oficiálnym členom Horizontu.

Spojené kráľovstvo sa ponáhľalo na záchranu a prisľúbilo záložné financovanie, aby zaručilo, že dostanú zaplatené, pomocou pohotovostných plánov, ktoré boli našťastie vypracované pred rokom 2020 v prípade brexitu bez dohody. Neistota vládla naďalej, no vedci by aspoň nateraz dostali zaplatené.

2022: Spojené kráľovstvo hrá tvrdo

Začiatkom júna minulého roka zamieril vtedajší minister pre vedu George Freeman do Bruselu, aby sa na poslednú chvíľu pokúsil zachrániť britskú dohodu o Horizonte Európa.

Uplynul rok a pol, odkedy to bolo dohodnuté v rámci TCA, ale Spojené kráľovstvo stále nebolo vpustené. V miestnosti plnej veľkých váh v oblasti výskumnej politiky v Bruseli Freeman varoval, „ak na jeseň nezazvoní telefón , budeme musieť ísť.“

Telefón nezvonil a Freeman bol čoskoro bez práce po rezignácii Borisa Johnsona na post premiéra.

Ale vyhrážky neprestali. Liz Truss, ktorá v tom čase pôsobila ako ministerka zahraničných vecí, začala počas svojej kampane, aby sa stala budúcou premiérkou Spojeného kráľovstva, súdne konanie proti EÚ za zablokovanie prístupu Spojeného kráľovstva k Horizontu Európa.

Len o niekoľko týždňov neskôr Truss vyhrala toryskú vodcovskú súťaž a súdny spor neznamenal nič. Politika opäť víťazí nad vedou.

2023: oznamujeme plán P

Do roku 2023 šance Spojeného kráľovstva na vstup do Horizontu nevyzerali dobre. Spojené kráľovstvo chcelo plán B, a tak jeden vymysleli. V apríli vláda oznámila, že 14,6-miliardy libier, ktoré by išli do programu Horizont Európa, by sa namiesto toho investovalo do nového programu Pioneer na podporu vedy, výskumu, technológií a inovácií, ak Spojené kráľovstvo nebude schopné zabezpečiť dohodu o pridružení do Horizontu za „spravodlivých a vhodných podmienok“.

Ako uviedla vtedy britská ministerka pre vedu a technológie Michelle Donelan: „Musíme zabezpečiť, aby sme mali pripravenú ambicióznu alternatívu, ak by sme ju potrebovali.“

2023: Dohoda so Severným Írskom otvára dvere Horizontu Európa

Keďže Spojené kráľovstvo je od osudného hlasovania o brexite s premiérom číslo štyri, rozhovory o pridružení k Horizontu Európa stále frustrujúco „prebiehali“, čo brzdila otázka protokolu o Severnom Írsku. Potom však prišla dohoda Windsor Framework od Rishiho Sunaka na vyriešenie problému a zrazu bola asociácia Spojeného kráľovstva opäť na stole.

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen po dohode uviedla, že práce na pridružení Spojeného kráľovstva k výskumnému a inovačnému programu EÚ Horizont Európa sa začnú „okamžite“.

2023: Hovorme o peniazoch

Táto bezprostrednosť však nikdy nenastala, keďže obe strany vstúpili do ďalšej hašteriacej vojny, tentoraz o tom, koľko by Spojené kráľovstvo malo zaplatiť za pridruženie k Horizontu Európa po tom, čo premeškalo prvých pár rokov programu. V rámci sedemročného rozpočtového cyklu EÚ sa Horizont Európa začal v roku 2021.

To viedlo Komisiu k prísľubu, že Spojené kráľovstvo nezaplatí plnú cenu. Vláda Spojeného kráľovstva však stále nebola šťastná a chcela zabezpečiť, aby sa pripojila len za najlepších možných podmienok.

2023: Takáto dohoda nebola

Začiatkom júla tohto roku sa vo výskumnej komunite rozprúdila aktivita po tom, čo spravodajská publikácia Politico informovala o dohode medzi Bruselom a Londýnom o pridružení.

Bruselské zdroje však tieto fámy rýchlo popreli a šialenstvo utíchlo. Pri spätnom pohľade to bola pravdepodobne počiatočná fáza v Spojenom kráľovstve a EÚ pri riešení sporov týkajúcich sa nákladov spojených s pridružením, aj keď to bolo stále trochu málo do „návrhu dohody“, o ktorom informovali médiá.

2023: Dohoda je uzavretá

S blížiacim sa letom a návratom byrokratov v Bruseli do práce sa tento týždeň objavila správa, že dohoda bola uzavretá, že otázka nákladov a rizík spojených s pridružením bola vyriešená a Spojené kráľovstvo sa má pridružiť k Horizontu Európa od januára 2024.

Reakcia výskumnej komunity bola jedna radosť a úľava, hoci niektorí varovali, že bude potrebné urobiť veľa práce, kým sa veci skutočne „vrátia do normálu“.

Súhrn toho, ako výskumná komunita reagovala na dohodu

Britská výskumná komunita si po oznámení tejto správy vydýchla.

Sean Rowlands, senior politik v The Guild of European Research-Intensive Universities, uviedol: „Výskumníci v Spojenom kráľovstve a v celej Európe nestratili kontakt, pokračovali v spolupráci a stále sú v dobrej pozícii, aby nahradili stratené pozície a úspešne sa zapojili do európskych programov.

„Zároveň The Guild pevne verí, že akýkoľvek návrat k normálu musí zahŕňať čo najskoršie plné pridruženie Švajčiarska k Horizontu Európa.“

Matthew Freeman, vedúci Dunn School of Pathology na Oxfordskej univerzite, uviedol: „Táto správa výrazne uľahčí príchod do Británie tým z nás, ktorí trávia čas náborom najlepších vedcov z celého sveta.“

Michelle Mitchell, výkonná riaditeľka Cancer Research UK, uviedla, že financovanie EÚ je pre výskum rakoviny kľúčové. Ako dodala: „Je nevyhnutné, aby Európska komisia, vláda Spojeného kráľovstva a sponzori výskumu Spojeného kráľovstva urýchlene pracovali na znovuvybudovaní silnej pozície, ktorú Spojené kráľovstvo zaujímalo v programe Horizont, a aby finančné prostriedky a globálna spolupráca opäť prúdili do našich výskumných inštitúcií.“

Ludovic Thilly, predseda výkonnej rady Coimbra Group, uviedol: „Vzhľadom na jej miesto medzi vedeckými národmi je tiež dôležitým krokom, že Spojené kráľovstvo sa môže čoskoro zúčastniť diskusií o budúcom rámcovom programe a prioritách výskumu po roku 2027.“

Maria Leptin, predsedníčka Európskej rady pre výskum (ERC), uviedla, že toto rozhodnutie posilní výskum v Spojenom kráľovstve a EÚ. Ako dodala: „V ERC sa tešíme, že po niekoľkých pokusoch v posledných rokoch opäť privítame výskumníkov so sídlom v Spojenom kráľovstve. Veľmi nám chýbali a teraz sa budú môcť opäť zúčastniť od našich grantových súťaží v roku 2024.“

Poslanec Škótskej národnej strany Alyn Smith túto správu privítal, ľutuje však, že dohoda trvala tak dlho. Ako uviedol: „Toto malo byť postavené až do dohody o obchode a spolupráci a posun a chlad, ktorý sme odvtedy videli, skutočne dosť poškodzujú reálnu ekonomiku a excelentný výskum, ktorý robíme v Škótsku.“

Ďalej dodal: „Som presvedčený o tom, že návrat do EÚ vo všetkých jej častiach, vo všetkých jej programoch, v neposlednom rade pre slobodu pohybu pre akademikov, ktorí sú zapojení do týchto vecí, je životne dôležitý.

Okrem opätovného pripojenia sa k Horizontu bude mať Spojené kráľovstvo prístup k európskemu programu monitorovania klímy Copernicus ako partner. Dr Paul Bate, výkonný riaditeľ Britskej vesmírnej agentúry (ESA), uviedol: „Účasť na programe Copernicus umožní britskému vesmírnemu sektoru naďalej zohrávať významnú úlohu vo vývoji kritických misií, ktoré nám umožnia efektívnejšie monitorovať našu planétu a viesť globálne úsilie prostredníctvom využívania satelitných údajov na nájdenie nových riešení naliehavej výzvy klimatických zmien.“

Spojené kráľovstvo sa rozhodlo nevstúpiť do jadrového energetického programu EÚ Euratom a namiesto toho sa rozhodlo presadzovať svoju vlastnú domácu stratégiu, na ktorú sa zaviazalo 650-miliónov libier.

Generálny riaditeľ Úradu pre atómovú energiu Spojeného kráľovstva (UKAEA) Sir Ian Chapman uviedol: „UKEA víta jasnosť nášho budúceho vzťahu s výskumným a vzdelávacím programom programom Euratomu, ktorý poskytuje istotu, ktorú tento sektor potrebuje. Záväzok vlády k ambicióznemu programu alternatívneho výskumu a vývoja bude nesmierne dôležitý pre udržanie pozície Spojeného kráľovstva ako lídra vo výskume a vývoji jadrovej syntézy, ako aj pri rozvoji priemyselnej kapacity na dodanie budúcich elektrární na jadrovú syntézu.“

Zdroj: https://sciencebusiness.net, zverejnené: 11. 9. 2023, autor: rpa