Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Spin-off na ETH Zürich: Antivírusové textílie a vertikálne poľnohospodárstvo

Statistic Spin-off companies founded at ETH Zurich since 2010

Na ETH Zürich vzniklo v roku 2020 spolu 34 spin-off spoločností. Počet spin-off spoločností založených ročne sa v posledných rokoch ustavične zvyšoval a vyvrcholil najvyšším počtom v roku 2020. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch bolo v oblasti informačných a komunikačných technológií založených mnoho nových spin-off, pričom 11 z nich je založených na umelej inteligencii (AI).

Rast umelej inteligencie

Spin-off Assaia napríklad vyvíja softvér, ktorý umožňuje optimalizáciu riadenia lietadla na odletovej bráne, a tým šetrí drahocenný čas. Počítačové videnie a umelá inteligencia sa používajú na sledovanie, analýzu a zlepšovanie všetkých príslušných krokov, ako je tankovanie a načerpanie paliva, a interakcie medzi rôznymi zúčastnenými stranami. AI Retailer Systems medzitým využíva počítačové videnie a umelú inteligenciu na registráciu produktov, ktoré si zákazník vezme z obchodu, a naúčtuje ich bez toho, aby prešli okolo registračnej pokladnice. Ďalším príkladom je spoločnosť Sleepiz, ktorá vyvíja zariadenie zamerané na zisťovanie príčin porúch spánku. V budúcnosti bude zariadenie umiestnené na nočných stolíkoch a pomocou radarovej technológie bude zaznamenávať pohyb pacientov; umelá inteligencia pomôže zistiť ich spánkové vzorce.

Okrem umelej inteligencie hrá dôležitú úlohu pre nové spin-off spoločnosti na ETH aj udržateľnosť, v tejto oblasti vyvíja produkty alebo služby šesť spoločností. Spoločnosť Yasai sa napríklad zameriava na udržateľné vertikálne hospodárenie so zeleninou vo Švajčiarsku. V porovnaní s konvenčnými metódami kultivácie vyžaduje tento prístup menej podlahovej plochy, iba zlomok vody a žiadne pesticídy, pretože vzduch je možné filtrovať. Zakladateľ Mark Zahran dostal nápad počas štúdia na ETH Zürich.

Mladšie zakladateľky a viac žien

Zahran nie je sám – rastúci počet študentov ETH zakladá spin-off hneď po magisterskom štúdiu a demonštruje tak svoj obchodný inštinkt pre trh. Detlef Günther, viceprezident pre výskum, pripisuje tento vývoj silnému start-upovému ekosystému a internej podpore na ETH. Günther, ktorý bol do 1. januára 2021 zodpovedný aj za korporátne vzťahy na ETH, práve odovzdal túto oblasť novej viceprezidentke pre transfer znalostí a korporátne vzťahy Vanesse Woodovej. Ako hovorí Günther: „Teší ma, že založenie novej spoločnosti je na ETH dobre zavedené, a som hlboko ohromený prirodzenosťou, v ktorej čoraz viac talentovaných mladých výskumníkov prináša svoje nápady na trh. Chcel by som popriať svojej novej kolegyni Vanesse veľa úspechov v ďalšom rozvoji tejto fascinujúcej oblasti.“ Wood, ktorého členovia výskumnej skupiny založili spin-off ETH Battrion v roku 2015, sa teší na podporu budúcich spin-off spoločností na ETH: Ako dodáva: „Z vlastnej skúsenosti viem, koľko odvahy a odhodlania je potrebných na založenie spoločnosti.“ Aj keď k tomuto kroku ešte stále smeruje podstatne viac mužov ako žien, dodáva Wood, počet zakladateliek na ETH za posledné roky mierne stúpol (v roku 2020 založili ženy šesť spin-off spoločností). Ako hovorí Wood: „Dúfam, že v budúcnosti dokážem posilniť postavenie viac žien, aby mohli svoje nápady preniesť do sveta podnikania.“

Úspechy na trhu

Podľa štúdie, ktorú v auguste 2020 zverejnila univerzita v St.Gallen v mene ETH Zürich, spin-off spoločnosti na ETH nielenže generujú podstatne viac pracovných miest ako priemerný švajčiarsky start-up, ale sú aj pravdepodobnejšími kandidátmi na akvizíciu. ETH spin-off spoločnosti si na trhu počínali dobre aj v roku 2020 a zvýšili kapitál o viac ako 400-miliónov CHF. Napríklad spoločnosti GetYourGuide, Climeworks a Scandit uzavreli financovania vo výške 129-miliónov CHF, 100-miliónov CHF a 77-miliónov CHF. Snyk, popredná spoločnosť v oblasti analýzy zabezpečenia kódu, získala mladý AI spin-off DeepCode. Líder inovatívneho textilu a špeciálneho materiálu HeiQ, založený v roku 2005, začal obchodovať na Londýnskej burze v roku 2020. Je to vôbec prvý záznam ETH spin-off na burze mimo Švajčiarska.

ETH spin-off: fakty a čísla

Od roku 1996 bolo na ETH Zürich založených 471 spin-off spoločností. Prehľad všetkých spin-off spoločností je možné nájsť na webovej stránke Ponuky pre podnikateľov, zatiaľ čo komplexná analýza výkonnosti spin-off na ETH je uvedená v Štúdii o výkonnosti spin-off z augusta 2020. Uznané spin-off na ETH sú podporované oddelením ETH transfer, kanceláriou pre transfer technológií na ETH Zürich, prostredníctvom procesu zakladania a ich prvých rokov fungovania s poradenstvom, licenciou na technológie ETH a kontaktmi. S pomocou štipendijného programu Pioneer, ktorý je financovaný okrem iného z Nadácie ETH, môžu mladí vedci vyvíjať inovatívne produkty alebo služby založené na ich vedeckej práci na ETH Zürich. Tieto štipendiá udeľuje súťažne porota zložená z profesorov na ETH, manažérov transferu technológií na ETH a zástupcov priemyslu. Laboratórium pre inovácie a podnikanie (ieLab) spája mladé talenty ETH a skúsených podnikateľov v odbore.

Ďalšie informácie

Diagram about ETH Zurich spin-offs in different fields

Zdroj: https://ethz.ch, zverejnené: 7.1.2021, autor: rpa