Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Veľká Británia ako prvá krajina na svete schválila vakcínu proti COVID-19

File photo of a person receiving a vaccination

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá schválila vakcínu proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech pre široké použitie. Britský regulačný úrad MHRA tvrdí, že vakcína, ktorá ponúka až 95 % ochranu pred chorobou Covid-19, je bezpečná pre nasadenie budúci týždeň.

Očkovanie sa môže začať v priebehu niekoľkých dní pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Spojené kráľovstvo už objednalo 40-miliónov dávok – čo je dostatočné množstvo na očkovanie 20-miliónov ľudí, pričom každý z nich má dve dávky. Čoskoro by malo byť k dispozícii asi 10-miliónov dávok, pričom prvých 800 000 by malo doraziť do Veľkej Británie v najbližších dňoch.

Je to vôbec najrýchlejšia vakcína, ktorá prešla od konceptu k realite. Trvá len 10 mesiacov a sleduje rovnaké vývojové kroky, ktoré zvyčajne trvajú desať rokov. Minister zdravotníctva Matt Hancock na Twitteri uviedol: „Pomoc je už na ceste. Regulačný úrad oficiálne schválil vakcínu proti COVIDu-19 od Pfizeru a BioNTechu. Zdravotníctvo je pripravené začať s očkovaním už začiatkom budúceho týždňa. Spojené kráľovstvo je prvou krajinou na svete, ktorá bude môcť poskytnúť klinicky schválenú vakcínu.

Výkonný riaditeľ Národnej zdravotnej služby (NHS) Sir Simon Stevens uviedol, že zdravotníctvo sa pripravuje na „najväčšiu očkovaciu kampaň v histórii našej krajiny“.

Asi 50 nemocníc je v pohotovosti a v súčasnosti sa zriaďujú vakcinačné centrá v miestach, ako sú konferenčné centrá. Aj keď očkovanie môže začať, ľudia musia byť stále ostražití a na zastavenie šírenia musia dodržiavať pravidlá týkajúce sa koronavírusu, hovoria odborníci. To znamená sociálny odstup, nosiť rúška, umývať si ruky a testovať ľudí, ktorí môžu mať vírus, a požiadať ich o izoláciu.

Aká je to vakcína?

Jedná sa o nový typ vakcíny nazývaný mRNA, ktorý využíva malý fragment genetického kódu z pandemického vírusu na to, aby naučil telo bojovať proti Covid-19 a budovať imunitu. Vakcína mRNA nebola nikdy predtým schválená na použitie u ľudí, hoci ju ľudia dostali v klinických štúdiách. Vakcína musí byť skladovaná pri teplote asi -70 ° C a bude prepravovaná v špeciálnych škatuliach zabalených v suchom ľade. Po doručení sa môže uchovávať v chladničke až päť dní.

Kto a kedy ju dostane?

Odborníci vypracovali predbežný zoznam priorít zameraných na ľudí s najvyšším rizikom. Najvyššie sú na zozname obyvatelia a zamestnanci domovov s opatrovateľskou službou, nasledujú ľudia nad 80 rokov a ďalší pracovníci v zdravotníctve a sociálnych službách. Tí dostanú prvé zásoby vakcíny – niektorí už budúci týždeň. Hromadná imunizácia všetkých osôb nad 50 rokov, ako aj mladších ľudí s už existujúcim zdravotným stavom, sa môže uskutočniť, keď bude v roku 2021 k dispozícii viac zásob. Podávať sa budú dve injekcie s odstupom 21 dní, pričom druhá dávka na posilnenie imunity.

Čo ďalšie vakcíny proti Covid-19?

Existuje niekoľko ďalších sľubných vakcín, ktoré by tiež mohli byť čoskoro schválené. Jedna od spoločnosti Moderna používa rovnaký prístup mRNA ako vakcína Pfizer a ponúka podobnú ochranu. Spojené kráľovstvo si vopred objednalo 7-miliónov dávok, ktoré by mohli byť hotové do jari 2021. Spojené kráľovstvo objednalo 100-miliónov dávok iného typu vakcíny proti Covid-19 vyvinutej Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca. Táto vakcína používa neškodný vírus upravený tak, aby vyzeral oveľa viac ako vírus spôsobujúci Covid-19.

Vaccine comparison

Zdroj: https://www.startitup.sk; HN; https://www.bbc.com, zverejnené: 2.12.2020, autor: rpa