Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Mierna konzumácia alkoholu môže zvýšiť poškodenie mozgu, potenciálne v dôsledku preťaženia železom

Bottles of alcohol on a shelf in a store
Výskum Oxford Population Health. Zdroj: https://www.ndph.ox.ac.uk

Výsledky novej rozsiahlej štúdie naznačujú, že škodlivé účinky alkoholu na kognitívne funkcie môžu byť čiastočne spôsobené zvýšenou akumuláciou železa v mozgu.

Existuje čoraz viac dôkazov, že aj mierna konzumácia alkoholu negatívne ovplyvňuje mozog, ale mechanizmy, ktoré sú za tým, nie sú jasné. Jednou z možností je, že alkohol zvyšuje akumuláciu železa v mozgu a poškodzuje nervové bunky. Veľmi silná konzumácia alkoholu bola spojená s akumuláciou železa v mozgu, ale nebolo známe, či sa to vyskytuje aj u miernych konzumentov alkoholu.

S cieľom preskúmať to britskí vedci z Oxford Population Health viedli štúdiu, ktorá skúmala vzťah medzi príjmom alkoholu a hladinou železa v mozgu na takmer 21 000 účastníkoch štúdie britskej Biobanky. Výsledky boli zverejnené v odbornom časopise PLOS Medicine.

U každého účastníka sa merali hladiny železa v mozgu pomocou zobrazovania magnetickou rezonanciou, zatiaľ čo príjem alkoholu sa hodnotil pomocou dotazníka o pitných návykoch. V čase skenovania mozgu sa kognitívne funkcie hodnotili pomocou štandardných testov na výkonné funkcie (mentálne zručnosti, ktoré zahŕňajú pracovnú pamäť, flexibilné myslenie a sebakontrolu), fluidnú inteligenciu (porozumenie, uvažovanie a riešenie problémov) a reakčný čas.

Kľúčové výsledky:

  • Z hlavnej vzorky 3 % nepili alkohol vôbec, 95 % boli súčasní pijani a 2 % pili alkohol predtým, ale teraz prestali. Priemerná týždenná spotreba alkoholu bola 17,7 jednotiek, čo je viac ako súčasné usmernenia Spojeného kráľovstva pre nízke riziko (<14 jednotiek týždenne).

  • Konzumácia alkoholu nad 7 jednotiek (56 g) každý týždeň bola spojená s väčšou akumuláciou železa v bazálnych gangliách, skupine štruktúr nachádzajúcich sa hlboko v bielej hmote mozgu, ktoré vykonávajú rôzne kognitívne, emocionálne a pohybové funkcie.

  • Vyššie hladiny železa v bazálnych gangliách boli zase spojené s horšou výkonnou funkciou a inteligenciou tekutín a pomalšou reakčnou rýchlosťou. Napríklad účastníci s vyššou hladinou železa v mozgu boli pomalší pri dokončovaní úloh na riešenie problémov, ako je identifikácia najvyššieho čísla v zozname a vypracovanie rodinných vzťahov.

  • Existovala významná interakcia medzi konzumáciou alkoholu, vekom a akumuláciou železa v mozgu, čo naznačuje, že alkohol môže zväčšiť vplyv starnutia na mozog.

Na ďalšie skúmanie týchto zistení výskumný tím tiež hodnotil genetické varianty, ktoré boli predtým spojené s konzumáciou alkoholu a poruchami užívania alkoholu vo veľkých asociačných štúdiách so širokým genómom. Zistilo sa, že tieto genetické varianty sú slabo spojené s väčším poškodením hippocampus (zapojený do učenia a pamäte) a putamen (oblasť, ktorá riadi pohyb končatín), ale po zohľadnení viacnásobného testovania to nebolo štatisticky významné.

Podľa výskumného tímu jedným z možných mechanizmov, ktorým môže alkohol zvýšiť hladinu železa v mozgu, je potláčanie hormónu hepcidín, ktorý reguluje hladinu železa v krvi. To by viedlo k väčšej absorpcii železa z potravy v črevách. Alkohol môže prípadne zvyšovať priepustnosť hematoencefalickej bariéry pre železo alebo prispievať k chronickým zápalovým procesom.

Vedúca výskumníčka Dr Anya Topiwala (Oxford Population Health) uviedla: „Táto štúdia predstavuje doteraz najväčší výskum miernej konzumácie alkoholu a akumulácie železa v mozgu. Naše výsledky naznačujú, že vyššie hladiny železa v mozgu by mohli byť potenciálnym mechanizmom kognitívneho poklesu súvisiaceho s alkoholom. Objasnenie patologických mechanizmov, ktorými alkohol pôsobí na mozog, je životne dôležité nielen pre etiológiu ochorenia, ale aj pre poskytnutie príležitostí na intervenciu, napríklad chelatačné terapie železa, ktoré odstraňujú prebytočné železo. Je však dôležité, aby sa tieto zistenia potvrdili aj v iných populáciách, najmä v tých, ktoré sú etnicky rôznorodejšie a socioekonomicky deprivované.“

Viac informácií:

Associations between moderate alcohol consumption, brain iron, and cognition in UK Biobank participants: Observational and mendelian randomization analyses

Zdroj: https://www.ndph.ox.ac.uk, zverejnené: 18. 7. 2022, autor: rpa