Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Autorské práva otvárajú nové možnosti transferu akademických znalostí

 

Zatiaľ čo patenty zostávajú dôležitou súčasťou prostredia transferu technológií, stále viac sa skúmajú iné možnosti, ako získať hodnotu z akademických znalostí. To zahŕňa spoločenské vedy, umenie a humanitné vedy a zahŕňa navrhovanie procesov na automatizáciu veľkoobjemových licencií na aktíva nižšej hodnoty, ako je softvér, modely a návrhy.

Poskytovanie nástrojov na podporu tohto úsilia je cieľom projektu IMPAC3T-IP, ktorý práve začal s financovaním zo strany Horizont Európa, ktorý sa tiež zameriava na pomoc pri transfere znalostí v krízových situáciách a kde sa znalosti vytvárajú prostredníctvom spolupráce s občianskou spoločnosťou a ďalších skupín.

„Pochádzame z čias, keď sa valorizácia znalostí týkala najmä patentov, ale teraz prijímame širšiu víziu duševného majetku,“ uviedol Andrea Di Anselmo, koordinátor projektu a prezident META Group, talianskej spoločnosti špecializujúcej sa na transfer znalostí. „IMPAC3T-IP je o týchto intelektuálnych aktívach a o tom, ako z nich získať hodnotu v časoch zmien.“

Využívanie týchto aktív kladie nový dôraz na autorské práva. V Európe je už dôležitý pre ochranu softvéru, ale stále viac sa používa v iných kontextoch.

„Vďaka nevýhradnému licencovaniu autorských práv existuje príležitosť mať väčší vplyv a spojiť sa s viacerými akademikmi v rámci univerzity,“ uviedol Jose Fernandez, výkonný riaditeľ e-lucid, start-up z University College London (UCL). ) s digitálnou platformou na udeľovanie licencií akademickému duševnému vlastníctvu.

Projekt, ktorý prerástol do e-lucidu, sa začal v roku 2010, keď sa UCL Business, univerzitná spoločnosť zaoberajúca sa komercializáciou technológií, rozhodla zriadiť digitálny obchod s cieľom ponúkať licencie na niektorý softvér vytvorený akademikmi na univerzite. Pozrela sa na konvenčné platformy elektronického obchodu, ale zistila, že sú nedostatočne prispôsobené tomuto druhu licencovania, kde je často potrebné mať rôzne procesy v závislosti od toho, či sa ponúka akademická alebo komerčná licencia.

Keď ďalšie univerzity v Spojenom kráľovstve začali prejavovať záujem o tento prístup, spoločnosť UCL Business ponúkla systém e-lucid ako biely produkt. Potom, v roku 2023, spustil e-lucid, ktorý má teraz zákazníkov na univerzitách a vládnych výskumných laboratóriách vo Veľkej Británii, USA, Írsku a Austrálii.

 

Mobilizácia akademického majetku

Softvérové licencie e-lucid teraz siahajú od nástrojov na molekulárne a materiálové modelovanie cez nástroje na topografické mapovanie a hodnotenie rizík až po vzdelávacie hry. Tieto sú licencované ako softvér v balíku aj ako softvér ako služba.

„Softvér chránený autorskými právami môžete uvoľniť kontrolovaným spôsobom a uvidíte, ako trh zareaguje,“ uviedol Ed Maughfling, vedúci obchodného rozvoja v spoločnosti. „Môžete zarobiť nejaké peniaze a dostanete spätnú väzbu, a to všetko bez toho, aby akademik alebo kancelária transferu technológií museli vynaložiť ďalšie výdavky.“

Ak sa softvér potom dobre predáva, možno preskúmať možnosti ďalšej komercializácie alebo možno vytvorenie spin-out spoločnosti okolo neho. Existuje tiež priestor na to, aby spin-out univerzít využívali e-lucid na distribúciu svojich produktov, či už na vlastný účet, alebo pripojením e-lucidového obchodu svojej univerzity.

Okrem softvéru sa e-lucid používa na predaj výskumných doplnkov, ako sú bunkové línie, proteíny a protilátky, a iných akademických materiálov chránených autorskými právami, ako sú klinické dotazníky, moduly kurzov a iné učebné materiály.

Univerzity tiež využívajú e-lucid na licencovanie médií týkajúcich sa ich kultúrneho dedičstva, najmä zbierok múzeí a galérií spojených s inštitúciami. Udeľovanie licencií na tento druh materiálu univerzity buď zanedbávajú, alebo spája zamestnancov, ktorí by mohli využívať iné, väčšie príležitosti.

„Kancelárie pre transfer technológií rozširujú svoje chápanie klasických licenčných aktivít a oslovujú viac oddelení na svojich univerzitách, aby hovorili o tom, ako môžu podporiť akademikov a tvorcov na týchto oddeleniach a pomôcť zapôsobiť vo svete,“ uviedol Fernandez.

E-lucid je jedným z partnerov v IMPAC3T-IP spolu s University College Dublin, University of Allicante a organizáciami pre transfer technológií Atrineo a Areopa. Jedna z troch častí projektu sa zameria na možnosti licencovania nad rámec klasického dôrazu na patenty.

„Pozeráme sa na veci, ktoré sú oveľa viac pokryté autorskými právami, a uľahčujeme externým spoločnostiam, vrátane start-upov, získať tieto znalosti a použiť ich,“ uviedla Lisa Cowey, technická koordinátorka projektu.

Pre zainteresovaných výskumníkov ide o príjem, ale čo je dôležitejšie, predstavuje to spôsob, ako preukázať, že poznatky vytvorené ich výskumom sa využívajú a majú vplyv.

 

Kríza a spolutvorba

Druhá časť IMPAC3T-IP sa bude zaoberať krízovým licencovaním, kde je potrebné sprístupniť technológiu rýchlo, ale stále v rámci práv a povolení.

Napríklad e-lucid sa použil počas pandémie COVID na distribúciu plánov pre dýchaciu pomôcku UCL-Ventura. Zariadenie bolo reverzne skonštruované pre rýchlu výrobu inžiniermi z UCL a Mercedes AMG High Performance Powertrains. Za prvý mesiac bolo na zariadenie vydaných takmer 2 000 licencií

Aj keď je duševné vlastníctvo takto uvoľnené v podstate z humanitárnych dôvodov, je dôležité, aby k tomu došlo v časovo obmedzenom rámci práv a povolení. Licencovanie umožňuje držiteľom práv duševného vlastníctva sledovať, kto použil technológiu a sledovať akékoľvek použitie mimo krízovej situácie.

„Po uplynutí doby bezplatného používania je úplne rozumné, aby ho ktokoľvek vytvoril, komercializoval alebo šíril za iných podmienok,“ uviedol Maughfling. Licencia tiež jasne definuje akúkoľvek zodpovednosť za používanie technológie, čo je dôležité hľadisko, pokiaľ ide o zdravotnícke pomôcky.

Premýšľanie o tom, ako možno tento druh transferu poznatkov efektívne vykonávať, je teraz predmetom diskusií o pripravenosti a náročných situáciách pred krízou. Napríklad rovnaký druh licencií je užitočný pri získavaní vakcín do rozvojových krajín, ktoré si nemôžu dovoliť zaplatiť plnú cenu.

Tento problém už vo veľkej miere riešili organizácie ako Gates Foundation, Wellcome Trust a Innovative Medicines Initiative. „Všetci sa snažia sprístupniť výsledky výskumu, ktorý sponzorujú, ale spôsob, akým to robia, a podmienky, za ktorých sú tieto výsledky licencované, nie sú také známe,“ uviedla Cowey.

Cieľom je, aby sa niektoré z týchto modelov začlenili do súpravy nástrojov IMPAC3T-IP. Dúfame, že to potom rozšíri mnoho ďalších krajín a mnoho ďalších charitatívnych organizácií,“ uviedla Cowey.

Tieto prístupy môžu tiež povzbudiť viac spoločností, aby zvážili bezplatné alebo licenčné licencovanie pre technológiu, ktorú vlastnia, ale ktorá nie je jadrom ich podnikania. „Môže to byť dosť veľa výhod pre dobré meno, ale veľa spoločností nevie ako,“ uviedla Cowey. „Takže dúfame, že budeme mať nástroje, ktoré pomôžu ľuďom uvoľniť niektoré z ich vedomostí.“

Tretia vetva IMPAC3T-IP sa zaoberá udeľovaním licencií z veľkých výskumných projektov, do ktorých môžu byť zapojené skupiny občianskej spoločnosti, tvorcovia politík a iní partneri s rôznymi očakávaniami, ako sa získané poznatky použijú.

„Dôvera je problém, ktorý sa v takýchto projektoch neustále objavuje,“ uviedla Cowey. „Takže aj keď existuje trend zapájať viac ľudí do výskumu, je tiež veľmi komplikované, aby sa cítili pohodlne pri spoločnej práci a otvorenom zdieľaní vedomostí.“

A ak je projekt úspešný, môžu vzniknúť otázky, kto profituje z výsledných znalostí. „Dúfame, že budeme mať nejaké nástroje, ktoré pomôžu ľuďom cítiť sa v týchto projektoch pohodlnejšie,“ uviedla Cowey.

To môže byť prínosom aj pre start-upy, ktoré spolupracujú so zainteresovanými stranami s cieľom rozvíjať svoje produkty a služby. „Malé spoločnosti môžu mať problém zapojiť sa do týchto situácií bez právneho oddelenia, takže tento prístup k správe znalostných aktív môže byť relevantný aj pre nich,“ dodala.

 

Kontext

Vo všetkých troch oblastiach sa projekt zameriava na vytváranie prípadových štúdií a zdrojov, ako sú právne šablóny a rozhodovacie stromy, ktoré pomôžu ľuďom vyjednávať tieto nové licenčné situácie.

Dôležitá bude aj diskusia s tvorcami politiky a výskumnými charitatívnymi organizáciami, pretože môžu formovať prostredie na transfer znalostí. Napríklad jedna krajina sa môže rozhodnúť, že v prípade krízy umožní povinné udeľovanie licencií, ale ľudia, ktorí potrebujú používať technológiu, môžu byť v inej krajine a v inej jurisdikcii.

„Momentálne je dosť ťažké urobiť povinné bezplatné udeľovanie licencií cez hranice, “ uviedla Cowey. „Niektoré krajiny to urobili, ale iné si nie sú isté ako. Ale tvorcovia politík sú ľudia, ktorí môžu prijímať zákony tak, aby to bolo možné, keď je to potrebné.“

 

Inde v ekosystéme…

  • Connected, portugalský start-up, ktorý vyvíja úzkopásmové pripojenie z vesmíru pre aplikácie internetu vecí mimo siete, získal počiatočné financovanie vo výške 2-milióny EUR. Peniaze pomôžu spoločnosti rozšíriť svoj tím a vývoj technológií s cieľom uskutočniť prvé testy vo vesmíre do konca roka 2024. Kolo spolu viedli Shilling VC, Iberis Capital a FundBox.
  • Digitálna komunita Európskeho inovačného a technologického inštitútu EIT Digital a ďalších 12 európskych vzdelávacích, výskumných a technologických organizácií spustili štvorročný projekt na školenie profesionálov v oblasti umelej inteligencie emócií. Vlajkovou loďou programu EMAI4EU bude dvojročný magisterský program v oblasti umelej inteligencie emócií, ktorý spája teóriu a prax prostredníctvom cvičení, workshopov a projektov spolupráce medzi ôsmimi univerzitami v šiestich európskych krajinách.
  • Amply Discovery, ktorá vznikla v roku 2021 od Queen’s University Belfast, získala grantové financovanie vo výške 1,4-milióna £ na rozvoj svojej platformy na objavovanie liekov AI. Jeden grant od Innovate UK a Innosuisse je zameraný na RNAi terapie pri rakovine a druhý, od Innovate UK sám, sa bude zaoberať liečbou tuberkulózy rezistentnej voči viacerým liekom. Spoločnosť sa teraz usiluje o počiatočné financovanie vo výške 1,4-milióna £ v roku 2024.
  • Hľadajú sa organizátori prvých šiestich obranných hackathonov, ktoré sa uskutočnia v rámci programu Európskej únie obranných inovácií. Cieľom je stimulovať inovácie v oblasti obrany a prilákať nové talenty do rezortu obrany. Témou tohto prvého vydania je digitálna obrana. Ponuky je potrebné predložiť do 11. marca 2024. Podujatia sa budú konať od 31. mája do 2. júna 2024.

 

Zdroj: https://sciencebusiness.net, zverejnené: 22. 2. 2024, autor: rup