Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Vakcína od spoločnosti Biontech má dlhhodobý účinok proti COVID-19

Coronavirus - Corona-Impfstoff von Biontech/Pfizer

Vakcíny mRNA od spoločností Biontech a Moderna vedú k dlhotrvajúcej imunitnej reakcii proti koronavírusu, informujú americkí lekári. Možno preto nebude potrebné pravidelné obnovovanie. Nádej dávajú aj výsledky miešania rôznych vakcín.

Teraz je isté, že vakcíny mRNA poskytujú spoľahlivú ochranu pred koronovou infekciou. Vakcíny od spoločností Biontech a Moderna, ktoré sú schválené v EÚ, zabraňujú viac ako 90 percentám všetkých prípadov Covid-19 a ochrana proti ťažkým priebehom je ešte vyššia. Ako dlho však účinok trvá, musí sa očkovanie každých šesť mesiacov obnovovať? Doteraz o tom neboli takmer žiadne údaje.

Údaje z USA však teraz dávajú nádej, že ochrana by mohla trvať dlho. Tam imunológovia pracujúci s Ali Ellebedym z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity preukázali, že vakcína Biontech spúšťa v tele dlhotrvajúcu imunitnú reakciu, a to aj proti rôznym variantom Sars-CoV-2. Je možné, že vakcíny na báze mRNA nepotrebujú pravidelné obnovovanie. Stále je však príliš skoro na to, aby sme to s istotou vylúčili; vzorka štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Nature, bola pri 41 ľuďoch dosť malá.

Tí, ktorí sa zotavili, vykazujú po očkovaní obzvlášť silnú imunitnú odpoveď

Na preskúmanie imunitnej odpovede vedci analyzovali protilátky v krvi subjektov – krátko predtým, ako im bola injekčne podaná druhá dávka vakcíny, ako aj v nasledujúcich týždňoch. Po všetkých ostatných účastníkoch štúdie sa po druhej vakcinácii zvýšil najmä počet protilátok typu IgG. Tento typ protilátky je nevyhnutný pre imunologickú pamäť, to znamená pre vývoj dlhodobej ochrany proti patogénom. Napríklad zaisťuje, že sa zúbkové ťažkosti ako osýpky už nevrátia. Pretože akonáhle telo opäť príde do kontaktu s patogénmi, špecializované B lymfocyty okamžite vytvoria príslušné protilátky, ktoré sa im bránia.

Zo 41 zdravých osôb v čase vyšetrovania osem už prekonalo ochorenie Covid. Vedci tvrdia, že u týchto rekonvalescentov bola imunitná odpoveď obzvlášť silná po očkovaní. To platilo aj pre jednotlivé varianty koronavírusu, ako napríklad variant alfa objavený prvýkrát vo Veľkej Británii alebo beta mutant nájdený v Južnej Afrike. Neutralizačný účinok protilátok, t. j. ich schopnosť zneškodniť vírusy, prevyšoval u tých, ktorí nikdy neboli infikovaní, faktor viac ako 20 u tých, ktorí sa zotavili.

Ale aj u ľudí, ktorí nikdy neboli infikovaní koronavírusom, sa zdá, že vakcíny mRNA vyvolávajú silnú a dlhotrvajúcu imunitnú odpoveď. Naznačujú to vzorky z lymfatických uzlín, kde sa B lymfocyty zodpovedné za produkciu protilátok „trénujú“ na jednotlivé patogény. Väčšina buniek, ktorých protilátky sa viažu na špičkový proteín koronavírusu, a tým ho vypínajú, mohla byť stále detekovaná v lymfatických uzlinách aj 15 týždňov po prvej vakcinačnej dávke. To znamená, že imunitná odpoveď na očkovanie mRNA je omnoho robustnejšia ako na očkovanie proti chrípke, ktoré sa musí každý rok obnovovať. Podľa vedcov sú teda vakcíny mRNA „na dobrej ceste“, aby spustili úspešnú imunitnú odpoveď.

Metóda „Mix a Match“

Ďalšia štúdia naznačuje, že prax miešania rôznych vakcín s cieľom zvýšiť ochranný účinok sa tiež javí ako prospešná. Vedci z Oxfordskej univerzity skúmali štyri rôzne kombinácie dvoch účinných látok od spoločností Biontech a Astra Zeneca na 850 dobrovoľníkoch vo veku nad 50 rokov. Väčšina protilátok sa vytvorila po dvoch očkovaniach vakcínou Biontech, uviedli vedci v časopise The Lancet. Ale podanie dávky Astry Zeneca, po ktorej nasledoval Biontech, tiež viedlo k vysokej hladine protilátok v krvi. To isté platí pre opačné poradie. Ako uviedol vedúci štúdie Matthew Snape: „To hovorí o flexibilite aplikácie, ak to vyžadujú miestne podmienky. Dáva to všetky možnosti.“

Metóda „miešania“ sa už v niektorých krajinách vrátane Nemecka praktizuje. Keďže účinná látka vakcíny Astra Zeneca sa už neodporúčala osobám mladším ako 60 rokov, mladší ľudia, ktorí už dostali prvú dávku účinnej látky, sú často podrobení druhému očkovaniu vakcínou mRNA. Podľa oxfordskej štúdie vedie táto kombinácia k obzvlášť vysokému obsahu T buniek, ktoré sú zodpovedné za takzvanú bunkovú imunitnú odpoveď. V odbornom časopise Immunity dokázali lekári z Medizinische Hochschule Hannover v Nemecku, že imunita T-buniek zohráva dôležitú úlohu aj pri dlhodobej ochrane pred Sars-CoV-2.

Zdroj: https://www.sueddeutsche.de, zverejnené: 30. 6. 2021, autor: rpa