Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Osobné náklady vlastníkov MSP a fyzických osôb, ako príjemcov grantov v programe Horizont Európa, sa musia deklarovať s použitím jednotkových nákladov – denná sadzba stanovených v Rozhodnutí C(2020)71155.  Mení a dopĺňa sa tak rozhodnutie komisie uvedených v prílohe 2 (Additional information on unit costs and contributions) a tiež ako je vysvetlené na str.64 v anotovanej vzorovej grantovej dohody tzv. AGA. Náklady sa musia pre vlastníkov MSP a FO vypočítať v súlade s metodikou stanovenou v rozhodnutí K(2020) 7115 a v prílohe 2a.

Táto príloha 2a bola aktualizovaná pre výzvy s dátumom otvorenia od 30. júla 2024.

Pre výpočet dennej sadzby zmenila suma na 8.745,40 eur/ 18 dní = 485,85 eur vynásobených korekčným koeficientom špecifickým pre krajinu, v ktorej má príjemca grantu sídlo.

Pre výzvy s dátumom otvorenia pred 30. júlom 2024 zostáva pôvodná suma  t.j. denná sadzba 5.080 eur/ 18 dní = 282,22 vynásobená korekčným koeficientom krajiny.

Korekčný koeficient špecifický pre danú krajinu (Slovensko) je koeficient pre akcie HE MSCA (pozri pracovný program Horizon Europe, časť Marie Skłodowska-Curie akcie platný v čase výzvy). Tento priemerný koeficient špecifický pre danú krajinu (Country correction coefficients (CCC) sa po 4 rokoch reviduje, aby sa zabezpečilo, že parita kúpnej sily výskumných pracovníkov zostane porovnateľná.

 

Na čo treba dávať pozor pri výpočte nákladov pre majiteľov MSP a fyzických osôb?

Aby vynaložené osobné náklady v projekte boli podložené časovými výkazmi projektu.

Ak evidujete prácu na projekte v hodinách, toto číslo by sa malo neskôr prepočítať na dni, vydelením celkového počtu hodín číslom 8.

Výsledné číslo by sa malo zaokrúhliť nahor alebo nadol na najbližší poldeň. Maximálny počet dní, ktoré môže vlastník MSP zaúčtovať na projekt v jednom roku, je stanovený na 215 dní.

Pri deklarovaní nákladov cez portál je samotný výpočet automatizovaný. Príjemcovia grantov musia uviesť len počet dní odpracovaných na projekte a náklady potom IT systém automaticky vypočíta takto: suma za jednotku (denná sadzba) x počet dní odpracovaných na projekte.

Týmto dodatkom sú zásadným spôsobom revidované jednotkové náklady pre vlastníkov MSP a iné fyzické osoby, ktorí nedostávajú plat pri uplatnení jednotkových nákladov na personálne náklady v programe Horizont Európa.

 

Zdroj: EK, 7.á. 2024 mak