Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Udeľovali sa ocenenia za bezpečnostnú inováciu 2023

Európska komisia udelila cenu za bezpečnostnú inováciu za rok 2023 a víťazom je projekt „T4i Dover“ (ovládateľný dron) – všestranný, robustný a miniaturizovaný chemický detektor. Môže byť namontovaný na bezpilotnom lietadle (UAV), letieť do kontaminovaného vzdušného priestoru a poskytovať spätnú väzbu o chemických zlúčeninách prítomných v atmosfére v reálnom čase. Pôvodne bol vyvinutý v rámci projektu TOXI-triage, bezpečnostno-výskumného projektu zameraného na núdzovú reakciu na chemicko-biologické, rádiologické a jadrové hrozby, ale T4i Dover je vybavený najmodernejším rozhraním človek-stroj, ktoré umožňuje zdieľať zdroje medzi hardvérom, softvérom a firmvérom. Používa sa na odber vzoriek, moduláciu a separáciu pri detekcii nebezpečných chemikálií. Ocenenie za bezpečnostnú inováciu bolo súčasťou podujatia o bezpečnostnom výskume SRE´23.

Cieľom podujatia bolo zdôrazniť vplyv výskumu financovaného za pomoci EÚ v oblasti civilnej bezpečnosti, ukázať na vynikajúce príklady zavádzania bezpečnostného výskumu a inovácií, ktoré prospievajú bezpečnosti občanov EÚ. Ceny za bezpečnostnú Inováciu sú udeľované za výnimočnosť a podporujú inovátorov v oblasti bezpečnostného výskumu a inovácií.

Ďalšia odovzdaná cena za najlepšiu inováciu so silným spoločenským dopadom bola udelená projektu „Policajná činnosť komunity v Lisabone – bezpečnejšie komunity.“ Tematické ocenenie za najlepšiu freewarovú inováciu získal „Cryptopol.“ Používa ho viac ako 1.400 príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní z viac ako 500 agentúr po celom svete a je to prvá školiaca hra na sledovanie kryptomien svojho druhu, ktorá je navrhnutá tak, aby poskytovala školenia v technikách sledovania kryptomien a za cieľ má naučiť vyšetrovateľov a prokurátorov, ako získať relevantné dôkazy z blockchainu pre úspešné vyšetrovanie.

Ceny boli odovzdávané na podujatí bezpečnostného výskumu SRE 2023, na ktorom sa stretli priemyselné, výskumné, znalostné inštitúcie a vlády, aby diskutovali o súčasnom stave a aktuálnych výzvach bezpečnostného výskumu v Európe.

Súčasťou SRE ´23 bola aj veľká výstavná plocha venovaná projektom súvisiacim s bezpečnosťou a financovanými za pomoci EÚ.

Zdroj: https://home-affairs.ec.europa.eu/news/2023-security-innovation-award-promoting-innovation-protects-security-eu-citizens-2023-11-09_en