Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Univerzita v Lancasteri z Veľkej Británie hľadá partnerov do pripravovaného projektového zámeru k aktuálne otvorenej výzve MSCA Staff Exchanges (HORIZON-MSCA-2023-SE-01) na tému: ochrana súkromia umelej inteligencie: interdisciplinárny prístup.

Tento priekopnícky projekt, na čele ktorého stojí odborník s dvojitou funkciou, ktorý pôsobí ako hlavný poradca pre umelú inteligenciu v britskom úrade na ochranu údajov a profesor inteligentných sietí na akademickej pôde, sa snaží preklenúť priepasť medzi teoretickým výskumom v oblasti umelej inteligencie vychovávajúcej súkromie a praktickým uplatnením.

Cieľom projektu, ktorý sa zameriava na výmenu pracovníkov, je obohatiť akademickú obec prostredníctvom medziodborovej spolupráce s dôrazom na federated learning, iné metodiky AI zachovávajúce súkromie a kľúčovú integráciu ľudského faktora.

Oblasť výskumu: SOC – spoločenské a humanitné vedy a ENG – informačné vedy a inžinierstvo

Kľúčové slová: Large Language Modes, Generative AI, Data Protection, Deep Learning, Synthetic Data, Intelligent Networks, Privacy Preserving AI, GDPR

Ideálny tím

Do tímu sa hodia subjekty, ktoré sa zaujímajú o nasledujúce témy alebo sú odborníkmi na tieto témy.

1. Umelá inteligencia zachovávajúca súkromie: Odborné znalosti v oblasti rôznych metód AI zachovávajúce súkromie vrátane federated learning, homomorphic encryption, secure multi-party computation, and differential privacy.

2. Federated learning: Znalosti a praktické skúsenosti s navrhovaním a implementáciou federatívnych systémov učenia, ktoré zabezpečia, že účastníci získajú pokročilé zručnosti v oblasti decentralizovaného trénovania modelov.

3. Integrácia ľudských faktorov: Špecialisti na interakciu človek-počítač so zameraním na etické, spoločenské a užívateľské aspekty umelej inteligencie, ktorí zabezpečujú integráciu ľudských faktorov do vývoja systémov umelej inteligencie chrániacich súkromie.

4. Vývoj učebných osnov:  Odborníci na vzdelávanie so skúsenosťami s navrhovaním komplexných učebných osnov, ktoré prepájajú teoretické znalosti s praktickým uplatňovaním, prispôsobené potrebám akademickej obce aj reálnych odborníkov z praxe.

5. Prípady použitia v reálnom svete: Odborníci so skúsenosťami v oblasti ochrany údajov a predpisov o ochrane súkromia, ktorí poskytujú praktické poznatky a reálne prípady použitia z britského úradu na ochranu údajov.

6. Etika v oblasti umelej inteligencie: Etici s odbornými znalosťami v oblasti etiky umelej inteligencie, ktorí zabezpečujú vývoj špecializovaných modulov odbornej prípravy, ktoré kladú dôraz na zodpovedné postupy v oblasti umelej inteligencie a dodržiavanie právnych a regulačných noriem.

7. Interdisciplinárna spolupráca:- Členovia tímu so skúsenosťami v oblasti podpory interdisciplinárnej spolupráce, ktorí spájajú akademikov, odborníkov z praxe, etikov a právnych expertov prostredníctvom interaktívnych workshopov a aktivít zameraných na výmenu poznatkov.

8. Vedenie akademickej obce: Uznávaní akademickí pracovníci s preukázateľnými výsledkami vo vedení výskumných iniciatív a akademických programov, ktorí prispievajú k cieľom projektu v oblasti budovania kapacít.

9. Regulačný prehľad: Odborníci s hlbokými znalosťami predpisov o ochrane osobných údajov, ktorí zabezpečia, aby bol projekt v súlade s právnymi a regulačnými normami, najmä v kontexte umelej inteligencie a ochrany údajov.

Kontaktná osoba: Keivan Navaie keivan.navaie@gmail.com

Podrobnosti o samotnej výzve MSCA Staff Exchanges

V prípade akýchkoľvek otázok k výzve kontaktujte príslušné NCP na Slovensku

Zdroj: 5.12.2023, zur