Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia spúšťa nový Climate City Capital Hub, medzinárodný finančný nástroj na ďalšiu podporu miest, ktoré sa zúčastňujú na misii EÚ pre klimaticky neutrálne a inteligentné mestá. Táto kapitálová platforma vzniká ako doplnok k službám, ktoré ponúka Európska investičná banka (EIB) s podporou misie EÚ pre klimaticky neutrálne a inteligentné mestá a misie EÚ Adaptácia na zmenu klímy.

Komisia zriaďuje toto nové centrum hlavných miest, ako nástroj pre finančné zdroje na ďalšiu podporu miest, ktoré sa zúčastňujú na misii EÚ zameranej na klimaticky neutrálne a inteligentné mestá.

Vďaka novému hub-u budú mať mestá, ktoré už získali značku misie EÚ pre mestá:

  • prístup k finančnému poradenstvu v spolupráci s poradenskými službami Európskej investičnej banky (EIB);
  • budú schopné štruktúrovať svoje finančné potreby tak, aby pochopili rôzne spôsoby financovania projektov vrátane združovania projektov
  • nové projekty rôznym poskytovateľom kapitálu vrátane veriteľov a investorov z verejného a súkromného sektora (ako je filantropický a podnikový kapitál, inovatívne financovanie, kolektívne financovanie a dlhopisy viazané na udržateľnosť)

Climate City Capital Hub, ktorý dopĺňa služby EIB, sa vytvorí s podporou oboch už spomínaných misií EÚ. Osobitný dôraz sa bude klásť na zapojenie súkromného kapitálu. V prípade miest, ktoré podpísali chartu misie v oblasti adaptácie na zmenu klímy a získali značku misie EÚ pre mestá, sa služby budú vzťahovať na projekty zmierňovania zmeny klímy a adaptácie na ňu, pričom sa uplatní holistický prístup v boji proti zmene klímy.

Centrum bude prevádzkovať platforma MIP4Adapt, ktorú v súčasnosti riadi projekt NetZeroCities. Komisia oznámila jej vytvorenie na konferencii Mestá v roku 2024, ktorá sa konala 25. a 26. júna vo Valencii.

EIB okrem toho vyčlenila úverový balík vo výške 2 miliardy EUR určený mestám so značkou misie Mestá na podporu ich plánov investovať do energetickej, efektívnych budov, systémov diaľkového vykurovania, energie z obnoviteľných zdrojov, udržateľnej mobility, obnovy a obnovy miest, vodného hospodárstva a sociálnej infraštruktúry. Posilňuje podporu EIB pre označené mestá a pridáva k poradenským službám špecializovaný finančný nástroj.

Ďalšie kroky

Doteraz získalo značku misie EÚ pre klimaticky neutrálne a inteligentné mestá 33 miest: 10 v októbri 2023 a 23 v marci 2024. Značka je dôležitým míľnikom v práci miest. Oceňuje úspešný rozvoj zmlúv o klíme (CCC) v mestách, ktoré načrtávajú celkovú víziu miest v oblasti klimatickej neutrality a obsahujú akčný plán, ako aj investičný plán. Mestá spoločne vytvárajú svoje zmluvy o klíme v mestách s miestnymi zainteresovanými stranami vrátane súkromného sektora a občanov. Z 33 doteraz predložených investičných plánov bolo približne 114,1 miliardy EUR vyčlenených na opatrenia v oblasti klímy – v priemere 3,6 miliardy EUR na mesto. Komisia v súčasnosti skúma ďalších 23 zmlúv o klíme v mestách.

V rámci misie EÚ pre klimaticky neutrálne a inteligentné mestá sa zároveň zhromaždilo viac ako 200 riešení, ktoré pomôžu mestám na ich ceste ku klimatickej neutralite. Riešenia sa vzťahujú od A – „Advanced Renovation Support“ po Z – „Zero emission buses“ a možno ich nájsť v Knowledge Repository – databáze poznatkov.

Súvislosti

Mestá sú zodpovedné za viac ako 70 % celosvetových emisií CO2 a spotrebúvajú viac ako 65 % svetovej energie. Mestské opatrenia majú zásadný význam pre zmiernenie zmeny klímy a môžu výrazne prispieť k urýchleniu úsilia o dosiahnutie právne záväzného záväzku dosiahnuť klimatickú neutralitu v EÚ ako celku do roku 2050, ako aj k cieľu EÚ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 55 % a všeobecnejšie plniť Európsku zelenú dohodu. Cieľom misie EÚ „Klimaticky neutrálne a inteligentné mestá“ je pomôcť európskym mestám, aby dosiahli klimatickú neutralitu a ponúkali svojim občanom čistejšie ovzdušie, bezpečnejšiu dopravu, menšie zápchy a menej hluku.

V apríli 2022 bolo na misiu vybraných 100 miest v EÚ a 12 miest v krajinách pridružených k programu Horizont Európa, programu EÚ pre výskum a inováciu. Testujú inovačné medziodvetvové prístupy vrátane zapojenia občanov, riadenia zainteresovaných strán a vnútornej správy s cieľom urýchliť ich cestu ku klimatickej neutralite. Vďaka tomu budú experimentálne a inovačné centrá, ktoré všetkým európskym mestám umožnia nasledovať príklad do roku 2050.

Viac informácií

 

mit, 5.8.2024