Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia zverejnila Orientačný program auditu (IAP) pre granty EÚ a teda aj pre program Horizont Európa na roky 2021 – 2027. Tento dokument je „určený skôr pre audítorov EÚ ako príručka pre finančné audity v rámci grantov EÚ“. Môže tiež výrazne pomôcť aj príjemcom grantov Horizont Európa pochopiť, ako budú audítori analyzovať ich vyhlásenie o oprávnených nákladoch. Vychádza zo vzorovej grantovej dohody tzv. MGA, ktorá sa používa pre všetky programy EÚ ako finančný rámec EÚ na roky 2021 – 2027 a opisuje kontext, ciele a štandardné postupy na zabezpečenie súladu projektových výdavkov. Spolu s dokumentom Annotated Grant Agreement pomáha vysvetliť náklady a pravidlá oprávnenosti nákladov a uplatňované normy.

Audity EK sú zvyčajne finančné audity, a preto sa zameriavajú na:

– kontrolu vykázaných nákladov (subjektov, ktoré môžu vykázať náklady; v praxi len príjemcovia grantu alebo pridružené subjekty; spolu „účastníci“)
– získať ubezpečenie o ich oprávnenosti a použitých metodikách a postupoch.

Na základe predložených dokumentov audítori pripravia audit (preskúmajú dokumenty, získajú prehľad o účastníkovi a jeho grantoch, oboznámia sa s právnymi dokumentmi, skontrolujú osvedčenia o predchádzajúcich auditoch atď.
Skutočné audity EK budú vychádzať z kontrolných zoznamov auditu a metód výberu vzoriek, ktoré budú prispôsobené každému programu a auditu a ktoré sa môžu líšiť v závislosti od faktorov, ako je typ programu financovania, typ zainteresovanej strany, typ grantu, typ projektu, špecifické rizikové faktory atď. Aj v tomto prípade ide len o príručku, ktorej cieľom je vymedziť všeobecné zásady a normy. Očakáva sa, že oddelenie auditu z Európskej komisie pre výskum a inovácie postupne zverejní aj vzory auditov v referenčných dokumentoch, a to najmä v prílohe „Podrobný rozpis nákladov“.
Táto tabuľka je mimoriadne dôležitá, pretože počas auditu sa od prijímateľa grantu vyžaduje, aby tento dokument vyplnil, aby audítor mohol overiť a porovnať náklady deklarované na audit a podrobnosti vo vyhlásení o nákladoch. Vyplnenie tejto tabuľky v čase auditu si vyžaduje veľa času a existuje potenciálne významné riziko chýb pri vyplňovaní údajov, aj keď pre každé kontrolované vykazovacie obdobie sa bude vyžadovať len jedna tabuľka.

 

7.8. 2024, mak