Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Otvorená konzultácia k pripravovanému BrainHealth partnerstvu

 

Otvorená konzultácia je súčasťou ambiciózneho strategického výskumného a inovačného programu (SRIA), ktorý je jedným z hlavných cieľov koordinačnej a podpornej akcie (CSA) BrainHealth (november 2023 – november 2025), ktorú spustila Európska komisia. Tento dokument vymedzuje plán výskumu a inovácií, ktorým sa bude spoločne zaoberať budúce Európske spolufinancované partnerstvo pre BrainHealth (EP BrainHealth). Cieľom otvorenej konzultácie je zhromaždiť názory všetkých kľúčových zainteresovaných strán v oblasti mozgu.

Otvorená konzultácia je rozdelená na 3 časti a jej vyplnenie bude trvať približne 20 minút. Účastníci sú vyzvaní aby sa vyjadrili k 4 hlavným výskumným prioritám:

Podpora BH a prevencia porúch mozgu
Zlepšenie včasného rozpoznávania, diagnostiky, monitorovania a intervencie pre ľudí s poruchami mozgu
Zlepšenie liečby, starostlivosti a podpory pre ľudí žijúcich s poruchami mozgu a ich opatrovateľov
Integrácia sociálneho, etického a právneho rozmeru s cieľom pokročiť vo výskume a inováciách v oblasť

Ako aj na 7 prierezových činností, ktoré sú potrebné a musia sa realizovať vzhľadom na špecifiká a existujúce nedostatky v oblasti zdravia mozgu:

Zlepšiť prenos inovácií v oblasti zdravia mozgu na trh a sociálno-ekonomické aspekty
Lepšie využívanie infraštruktúr a prístup k údajom pre zdravia mozgu
Zvýšenie harmonizácie a štandardizácie výsledkov výskumu mozgu s cieľom podporiť reprodukovateľnosť
Participatívny výskum
Etické a právne aspekty vedy o zdravia mozgu
Odborná príprava nových generácií výskumných pracovníkov s transdisciplinárnou perspektívou
Perspektívy prispôsobených intervencií pre zdravia mozgu

Konzultácie je možné sa zúčastniť do 14. augusta 2024.

O Európskom partnerstve pre zdravie mozgu
EP BrainHealth a jeho SRIA sú výsledkom trvalej nadnárodnej spolupráce s cieľom spoločne prijať výzvu na podporu a zachovanie zdravia mozgu a znížiť veľkú záťaž, ktorú predstavujú poruchy mozgu zahŕňajúce neurologické, zmyslové a duševné aspekty a ich dôsledky pre pacientov, rodiny, opatrovateľov, systémy zdravotnej starostlivosti a spoločnosť. Táto spolupráca nadväzuje na predchádzajúce a súčasné európske nadnárodné iniciatívy podporované Európskou komisiou, ako sú Sieť európskeho financovania neurovedeckého výskumu (ERA-NET NEURON), Spoločný program EÚ pre výskum neurodegeneratívnych ochorení (JPND) a vlajková loď projektu Future and Emerging Technologies (FET) Human Brain Project (HBP). Nedávno EÚ podporila aj koordinačnú a podpornú akciu (CSA) „Európsky priestor pre výskum mozgu“ (EBRA), ktorá bola prvým krokom na vytvorenie synergií medzi týmito európskymi iniciatívami spolu s hlavnými aktérmi mozgovej komunity zastúpenej Európskou radou pre mozog (EBC).

Zverejnené 23.7.2024, slord