Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Inšpirujte sa inovatívnymi projektami v sektore vodnej dopravy

Vodná doprava je ekonomickou hybnou silou – zodpovedá za 77 % vonkajšieho obchodu Európy a 35 % obchodu medzi členskými štátmi EÚ. Je to tiež mimoriadne efektívny spôsob dopravy, najmä v porovnaní s cestnou dopravou. Odhaduje sa, že každá tona nákladu presunutá z cestnej dopravy na vodnú vedie k štvor- až päťnásobnému zníženiu emisií.

Napriek tomu je tento sektor zodpovedný za 13,5 % všetkých emisií skleníkových plynov súvisiacich s dopravou v Európe. Hoci je to menej, ako produkuje sektor cestnej dopravy a letectva (71 %, resp. 14,4 %), ide o značnú uhlíkovú stopu, ktorá sa môže zvýšiť s rastúcim dopytom po lodnej doprave. Vodná doprava je zodpovedná aj za iné druhy znečistenia ovzdušia vrátane oxidu siričitého a pevných častíc.

Waterborne transport for a green future

Ak chce Európa dosiahnuť svoj cieľ Zelenej dohody, ktorým je stať sa prvým uhlíkovo neutrálnym kontinentom na svete, musí znížiť vplyv vodnej dopravy na životné prostredie. Musí to však urobiť spôsobom, ktorý uľahčí rast moderného a globálne konkurencieschopného sektora lodnej dopravy.

O dosiahnutie tejto rovnováhy sa snaží aj 13 projektov financovaných EÚ v oblasti výskumu a inovácií, ktoré predstavila EK v  novom informačnom balíku Synergy Info Pack o vodnej doprave.

Projekty, ktoré riadi agentúra CINEA, sú podporené z rôznych finančných mechanizmov EK, krajín a sektorov, ale všetky majú spoločný záväzok urobiť vodnú dopravu udržateľnejšou, efektívnejšou a konkurencieschopnejšou.

 

CORDIS odkaz:  Brožúra