Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Partnerstvá pre zdravie Horizont Európa diskutujú o užšej spolupráci

Verejno-súkromné partnerstvá EÚ pre výskum v oblasti zdravia

Je potrebná väčšia koordinácia medzi verejno-súkromnými partnerstvami EÚ a inými nástrojmi, aby sa investície do výskumu v oblasti zdravia premietli do lepších výsledkov pre pacientov, uviedli v 28. mája 2024 zástupcovia programov.

Európska komisia presadzuje zvýšenie synergií medzi nástrojmi a v prípade zdravia samotná Komisia urobila pokrok prostredníctvom zvýšenej spolupráce medzi svojimi generálnymi riaditeľstvami, uviedla Carmen Laplaza Santos, vedúca oddelenia pre inovácie v oblasti zdravia na riaditeľstve pre výskum.

„Dôkazom je, že keď hovoríme o ekosystéme partnerstiev, zahŕňame aj spoločné akcie, napríklad financovanie zo strany EU4Health alebo projekty financované z programu Digitálna Európa,“ povedala Santos delegátom na konferencii „Towards Healthcare of the Future“ v Bruseli tento týždeň.

Mechanizmus, ako znížiť duplicitu a zabezpečiť synergie, je stále dôležitejší, pretože celý rad technológií, ako sú biotechnológie, nanotechnológie, inžinierstvo, digitalizácia a veľké dáta, sa zbližujú a transformujú v zdravotníctve.

Jedným z príkladov je program EU4Health v hodnote 5-miliárd EUR, ktorého širokým cieľom je urobiť európske systémy zdravotnej starostlivosti silnejšími, zdravšími a odolnejšími, čo je úloha, ktorá zahŕňa všetko od pripravenosti na pandémiu až po výrobu liekov.

„Nedáva zmysel, že vynakladáme veľa úsilia na financovanie výskumu a inovácií, a potom ten istý aktér, Európska komisia, nestavia na týchto snahách, aby sa ďalej realizovali,“ uviedla Laplaza Santos.

Existuje deväť partnerstiev v oblasti zdravia Horizont Európa, ktoré pokrývajú témy od zriedkavých chorôb až po globálne zdravie. Dalo by sa urobiť viac, aby sa zabezpečilo, že ich činnosti sa budú dopĺňať, ale toto bremeno by nemalo niesť partnerstvá. Je skôr na Komisii, aby určila najlepší nástroj na riešenie konkrétnych potrieb, uviedla Laplaza Santos.

Je však „veľmi ťažké“ zabezpečiť, aby si každé partnerstvo vybralo ten správny okamih na priblíženie výsledkov výskumu k aplikácii, a Komisia stále zvažuje najlepší spôsob, ako to koordinovať.

Zosúladenie je nevyhnutné, pretože pri zavádzaní nových technológií do systémov zdravotnej starostlivosti budú rôzne iniciatívy čeliť spoločným výzvam súvisiacim s dôverou pacientov, ochranou údajov a zručnosťami, dodala Laplaza Santos.

 

Spoločné hovory

Aj keď sú partnerstvá pripravené zohrať svoju úlohu, v dohľadnej dobe to nepôjde tak ďaleko, že sa začnú spoločné výzvy.

„V našich krajinách je toľko organizácií a ich zosúladenie je už dosť náročné. Kombinácia rôznych partnerstiev môže byť zdrvujúca,“ uviedla Gerda Geyer, ktorá vedie pracovný balík o posilňovaní ekosystémov v partnerstve Transforming Health and Care Systems (THCS).

Namiesto toho navrhla, že partnerstvá by sa mohli zamerať na rôzne časti inovačného cyklu, pričom jedno riadi výzvu na základný výskum, zatiaľ čo iné sa stará o implementáciu. Napríklad produkty vyvinuté Európskym partnerstvom pre personalizovanú medicínu (EP PerMed) by mohli byť vhodné pre výzvy THCS na validáciu a hodnotenie.

Reálnejším spôsobom spolupráce by bolo budovanie kapacít, zdieľanie informácií, školenia a workshopy na konkrétne témy. THCS vytvorila sieť veľvyslancov, prostredníctvom ktorých spája partnerstvá, aby podávali správy o svojich aktivitách, uviedla Geyer.

Partnerstvo ERA4Health, ktoré organizuje medzinárodné spoločné programovanie v oblasti výskumu súvisiaceho s verejným zdravím, zriadilo pracovnú skupinu s cieľom identifikovať potenciálne synergie s inými partnerstvami a iniciatívami EÚ. „Je dôležité vyhýbať sa pokrytiu rovnakých vecí v našich rôznych hovoroch,“ uviedla koordinátorka ERA4Health María Cristina Nieto García. Poznamenala tiež, že spoločné výzvy v rámci partnerstiev by bolo ťažké realizovať.

Každé z partnerstiev má strategickú agendu výskumu a inovácií (SRIA), ktorá sa pravidelne aktualizuje, aby odrážala nové priority výskumu, a tie môžu tiež poskytnúť príležitosti na zdieľanie vedomostí, uviedol Wolfgang Ballensiefen, koordinátor EP PerMed „Určite môžeme využiť aktualizáciu všetkých naších SRIA, aby sa navzájom podporovali,“ uviedol a dodal, že EP PerMed konzultoval s členmi iných partnerstiev, keď zostavoval svoju SRIA.

Ballensiefen na záver dodal, že je rád, že vo výzvach partnerstiev THCS a Innovative Health Initiative sa spomína personalizovaná medicína a navrhol, aby EP PerMed „možno dokonca niečo urobil“ s ERA4Health, ktorá plánuje budúce výzvy na nadnárodné klinické skúšky.

 

Zdroj: https://sciencebusiness.net, zverejnené: 31.5.2024, autor: rup