Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Cieľom rokovaní Švajčiarska o programe Horizont Európe je dosiahnuť dohodu v lete

Pridruženie Švajčiarska k programu Horizont Európa. Zdroj: https://sciencebusiness.net


Ak sa to uzavrie, švajčiarski vedci by sa mohli zúčastniť výziev Horizontu Európa v roku 2025, ktoré sa otvoria v júli 2024. Ale vstup do programu Copernicus bude príliš drahý.

Cieľom  vyjednávačov zo Švajčiarska a EÚ je dosiahnuť v lete 2024 dohodu o pridružení k programu Horizont Európa, čo by malo umožniť plný prístup k programu pre výzvy v roku 2025, ktoré sa otvoria v júli tohto roku. Kvôli vysokým nákladom sa Švajčiarsko nepripojí k programu monitorovania Zeme Copernicus.

Švajčiarsko je dlhoročným členom rámcových programov EÚ pre výskum a inovácie, ale odkedy Bern v roku 2021 odišiel zo širších rozhovorov o svojom vzťahu s EÚ, zostalo mimo neho.

Po opätovnom otvorení rozhovorov v novembri 2023 po tom, ako sa tieto širšie rozhovory vrátili na správnu cestu, bol však pokrok v rokovaniach relatívne rýchly.

Okrem Horizontu Európa aj Švajčiarsko rokuje o prístupe k programu mobility Erasmus+ a Euratomu.

 

„Očakávame, že začiatkom júla budeme mať nejaké závery,“ uviedol Xavier Pilloud, vedúci kancelárie Netzwerk Future, zoskupenia švajčiarskych univerzít, financujúcich pracovníkov na výskum a členov parlamentu.

V rámci prechodných opatrení budú môcť švajčiarski akademici tento rok žiadať o pokročilé granty Európskej rady pre výskum (ERC), ktoré sa otvoria 29. mája 2024.

Ďalšie prechodné opatrenia umožnia švajčiarskym výskumníkom prihlásiť sa na všetky výzvy programu Horizont Európa 2025, keď vyjednávači „iniciujú“ dohodu – bod v rokovaniach, v ktorom sa obe strany dohodnú, že dosiahli dohodu, ale predtým, ako ju úplne podpíšu rôzne inštitúcie EÚ a Švajčiarska.

To tiež znamená, že prinajmenšom švajčiarska účasť v roku 2025 by nemala podliehať podpisu novej Komisie a parlamentu, ktoré majú prísť tento rok. Akákoľvek dohoda však bude musieť byť podpísaná v plnom rozsahu, kým švajčiarski akademici dostanú peniaze.

„Otázkou je, či sa môžeme zúčastniť v roku 2025, to je skvelá otázka,“ uviedol Pilloud.

Hovorca Komisie uviedol, že EÚ je „plne odhodlaná napredovať v rokovaniach so Švajčiarskom efektívne a rýchlo“.

„Naším cieľom zostáva dokončiť rokovania v roku 2024 v súlade so spoločným porozumením,“ uviedli s odvolaním sa na spoločný dokument dohodnutý vlani v novembri, ktorý poskytol základ pre formálne rozhovory.

Načasovanie je však pomerne tesné – výzvy na rok 2025 sa otvárajú v júli tohto roku a švajčiarski výskumníci budú potrebovať aspoň nejaké varovanie vopred, aby pripravili svoje ponuky. „Máte niekoľko týždňov na podanie žiadosti,“ uviedol Pilloud. „Potrebujeme jasnosť.“

Audrey Leuba, rektorka Ženevskej univerzity, uviedla, že univerzita hovorí svojim výskumníkom, aby pripravili projekty pre národné fondy financovania a granty hodnotené EÚ, ktoré dostávajú domáce financie. Švajčiarsko ponúklo svojím výskumníkom záložné financovanie, aby nahradilo nedostatočný prístup do ERC, a tak môžu priniesť svoje vlastné peniaze na účasť v konzorciách Horizontu.

„Túto neistotu je však ťažké zvládnuť pre všetkých, ktorí sa podieľajú na spolupráci v Európskom výskumnom priestore,“ uviedla Leuba. „Ovplyvnené sú najmä mladšie generácie.“

 

Dvojitá dráha

Popri rokovaniach o programe Horizont Európa a iných výskumných a vzdelávacích programoch diplomati skúmajú aj všetky druhy iných aspektov vzťahu, od opatrení riadenia letovej prevádzky až po bezpečnosť potravín.

Toto dvojkoľajové vyjednávanie je dobrou správou pre švajčiarskych vedcov, pretože to znamená, že pridruženie sa nemusí nevyhnutne spoliehať na to, že zvyšok vzťahu bude najskôr úplne odsúhlasený.

Zároveň však nie je jasné, či by Komisia pozastavila rozhovory o Horizonte ako spôsob, ako získať pákový efekt v iných oblastiach. Urobila tak ako nástroj na vyjednávanie proti Spojenému kráľovstvu, ktorému bolo zablokované pridružovanie kvôli väčšiemu sporu o Severné Írsko vo vzťahu po Brexite.

Na otázku, ako bude Komisia viesť rokovania, hovorca poukázal na minulotýždňovú tlačovú konferenciu, na ktorej výkonný viceprezident dohliadajúci na rokovania Maroš Šefčovič zdôraznil, že Brusel rokuje o „balíku opatrení na modernizáciu našich vzťahov“.

„Takže to znamená, že nič nie je dohodnuté, kým nie je dohodnuté všetko,“ uviedol. Napriek tomu je možné, že celá dohoda bude dohodnutá v roku 2024. „Som presvedčený, že to môžete urobiť do konca tohto roka,“ dodal.

„Myslíme to vážne,“ dodal Šefčovič v narážke na nedávne obchody s Britániou.

 

Zdroj: https://sciencebusiness.net, zverejnené: 14.5.2024, autor: rup