Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Nová informačná brožúra „Research and innovation for fighting corruption“

Nová informačná brožúra Európskej komisie „Research and innovation for fighting corruption“ sa zameriava na výskum a inovácie zamerané na boj proti korupcii.

Korupcia je viacrozmerný problém, ktorý sa vyskytuje vo verejnom aj v súkromnom sektore. Súvisí s rozhodovaním v oblasti riadenia podnikov, verejnej správy aj politiky. Korupcia má viacero podôb – od drobnej kriminality či komplexnej korupcie na najvyššej úrovni, ale môže sa skrývať aj za zvýhodňovanie a rodinkárstvo či konflikty záujmov. Všade tam, kde sa stretáva biznis s politikou.

Spoločenský a technologický pokrok, ako sú napríklad kryptomeny a digitalizácia verejnej správy, vytvárajú nové príležitosti a prostriedky na rozširovanie korupcie a aj na boj proti nej. Práve zneužívanie korupcie spolu s inými metódami, ako sú zastrašovanie a násilie, robia zo skupín organizovaného zločinu mimoriadne vážnu hrozbu pre spoločnosť.

Brožúra sa zameriava na nové výzvy a príležitosti v boji proti korupcii ako aj na anti-korupčný balík predstavený Európskou komisiou v roku 2022.

Zdroj: PO of EU, elz, 14.6.2023