Rámcový program
HORIZONT EURÓPA

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia zverejnila nový rámec mestskej mobility

Európska komisia zverejnila 14. decembra 2021 svoj nový rámec mestskej mobility, ktorý napĺňa Akčný plán stratégie udržateľnej a inteligentnej mobility z decembra 2020.

Novo spustený rámec mestskej mobility (UMF) Európskej komisie poskytuje európskym mestám dôležité usmernenia o tom, ako znížiť emisie a zlepšiť mobilitu, a to aj prostredníctvom plánov udržateľnej mestskej mobility. Rámec zdôrazňuje význam verejnej dopravy a foriem aktívnej mobility, konkrétne chôdze a cyklistiky.

Tento rámec je súčasťou balíka pre efektívnu a zelenú mobilitu, ktorý zahŕňa aktualizáciu nariadenia o TEN-T, Smernicu o ITS a nový Akčný plán na podporu služieb diaľkovej a cezhraničnej osobnej železničnej dopravy.

S cieľom pomôcť EÚ stavať na balíku opatrení v oblasti mestskej mobility z roku 2013 a splniť cieľ v oblasti klímy do roku 2050 sa v rámci Rámca mestskej mobility (Urban Mobility Framework- UMF) navrhujú opatrenia na podporu krajín EÚ, aby rozvíjali systémy mestskej dopravy, ktoré sú bezpečné, prístupné, inkluzívne, cenovo dostupné, inteligentné, odolné a bez emisií. UMF sa zaoberá aj znečistením z dopravy a preťažením dopravy, pričom čerpá zo skúseností nadobudnutých v súvislosti s vplyvom ochorenia COVID-19 na verejnú dopravu s cieľom pomôcť pri prechode ku klimatickej neutralite a doprave bez emisií na miestnej úrovni.

Doprava určuje ako mestá vyzerajú, nakoľko sú atraktívne pre obyvateľov, alebo či je v mestách zdravší život. Aplikované odporúčania nového rámca pre mestskú mobilitu môžu výrazne podporiť udržateľnejšiu mestskú mobilitu a sú vítaným podnetom a inšpiráciou pre vznik ďalších pozitívnych inovácií zo strany členských štátov.

Európska komisia plánuje do budúcna posilniť úlohu plánov udržateľnej mestskej mobility (Sustainable Urban Mobility Plans) a do konca roku 2022 zverejniť odporúčanie pre členské štáty k národným programoch na podporu regiónov a miest pri zavádzaní účinných plánov udržateľnej mestskej mobility, ktoré by pomohli dosiahnuť stanovené ciele EÚ.

Ďaľšími krokmi zo strany EK bude spresnenie komplexných ukazovateľov zberu údajov o mestskej mobilite, zlepšenie logistiky s nulovými emisiami (vrátane zberu údajov) a bezpečnosť zariadení mikromobility.

Zdroj: EK, 17.12.2021, mit