HORIZON-MISS-2022-SOIL-01-02 Improving food systems sustainability and soil health with food processing residues – Research and Innovation Actions
Prevažne lineárne ekonomické modely výroby potravín sú neudržateľné a vo veľkej miere sa spoliehajú na obmedzené a vzácne zdroje, ako je fosfor a voda. Napriek nedávnym úspechom v oblasti zvyšovania efektívneho využívania zdrojov si potravinársky priemysel stále vyžaduje veľké objemy čistej vody; a zároveň prispieva k vypúšťaniu živín a organických látok do vodných tokov a vodných útvarov vo verejnom vlastníctve. Tieto živiny a organické látky môžu byť valorizované a použité ako zúrodňovače pôdy, namiesto toho, aby sa plytvalo. Aktéri potravinových systémov musia uznať, že opätovné použitie vody a vedľajších potravinových produktov je kľúčom k dosiahnutiu obehovosti v priemysle a prispievaniu k zdraviu pôdy.
Viac informácií:
Kompletný rozsah a aktuálne podmienky témy nájdete na FTO portal
Pracovný program MISSIONS 2021-2022, v.3
Implementation Plan, Soil Deal for Europe
Zdroj: Funding and Tender Opportunities Portal, 12.05.2022, nakh