Vitajte na informačnom portáli
o Európskom výskumnom priestore (ERA)

Vedci z Ústavu molekulárnej biológie SAV dokázali, že mliečny proteín vie zablokovať koronavírus

Grafika
Výskum vedcov z Ústavu molekulárnej biológie SAV. Zdroj: https://www.sav.sk

Tím vedcov z Ústavu molekulárnej biológie SAV, v. v. i., a Medical University of Vienna pod vedením Mgr. Vladimíra Leksu, PhD., zverejnil výsledky svojej najnovšej štúdie v prestížnom časopsie Frontiers in Immunology (impact factor 8,786). Výskum vedcov potvrdil, že glykoproteín z ľudského mlieka – laktoferín, jeho bioaktívny produkt laktofericín, ako aj syntetický peptid odvodený od laktofericínu blokujú infekciu SARS-CoV-2 v bunkových kultúrach. Prírodné a syntetické peptidy odvodené od laktoferínu tak podľa tejto štúdie môžu slúžiť na podporu prevencie a liečby COVID-19.

Ako objasnil mechanizmus blokády Vladimír Leksa: „Laktoferín sa po trávení štiepi pepsínom v žalúdku, čím vzniká bioaktívny prírodný peptid laktofericín. Ako antimikrobiálna látka môže byť ešte účinnejší ako laktoferín.“ Laktoferín je glykoproteín s množstvom antimikrobiálnych aktivít, ktorý sa nachádza najmä v materskom mlieku a často sa využíva ako prostriedok na posilnenie imunity.

Ako opísal vedec: „V štúdii sme dokázali, že laktofericín znižuje proteolytickú (štiepiacu bielkoviny) aktivitu ľudského enzýmu TMPRSS2 prítomného v pľúcnych bunkách, kde nezámerne uľahčuje vstup koronavírusu do buniek.“ Keď sa jeho aktivita zníži prírodným laktofericínom alebo syntetickými peptidmi, infekcia buniek sa aj blokuje, dodáva.

Ako uviedol V. Leksa: „Naše doterajšie výsledky ukazujú, že nielen ľudský laktoferín, ale aj jeho bioaktívne produkty trávenia môžu pôsobiť ako ochrana pred COVID-19, čo môže mať terapeutické aj preventívne účinky. Laktoferín je vo vysokých koncentráciách prítomný v mlieku a mliečnych výrobkoch aj potravinových doplnkoch. Ústne podávaný laktoferín má veľký klinický prínos v humánnej, najmä novorodeneckej medicíne, a považuje sa za bezpečný a bez vedľajších účinkov.“ Ďalej vyzdvihol, že preto je laktoferín lacným a široko dostupným kandidátom na doplnkovú liečbu pri liečbe COVID-19.

Pitie mlieka ako prevencia pred ochorením COVID-19 však nestačí, hoci laktoferín a jeho bioaktívne peptidy sú pre zdravie užitočné nielen u novorodencov, zdôrazňuje vedec. Kravské, kozie alebo ovčie mlieko a syry sú v rôznej forme bežnou súčasťou našej stravy. Ako vysvetlil V. Leksa: „Laktoferíny získané z rôznych druhov cicavcov však môžu vykazovať rôzne antikoronavírusové schopnosti. Ich liečebné kapacity proti enzýmu TMPRSS2 ešte musíme preskúmať.“ 

Ako dodal Vladimír Leksa z Ústavu molekulárnej biológie SAV, v. v. i., a Medical University of Vienna: „Laktoferín nie je zázračný liek a mal by sa považovať len za doplnok očkovania a iných antivírusových terapeutických stratégií.“ 

Viac informácií:

Blockade of TMPRSS2-mediated priming of SARS-CoV-2 by lactoferricin

Zdroj: https://www.sav.sk, zverejnené: 10. 8. 2022, autor: rpa